Μητσοτάκης Ερντογάν

Καθαρό μήνυμα στην Τουρκία για αποκλιμάκωση, διάλογο και προσφυγή ή επιβολή κυρώσεων έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στην έναρξη της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ τόνισε πως «ενώ αποτελεί φορέα ασφάλειας, η ίδια η Ελλάδα έχει δεχτεί προκλήσεις ασφαλείας, οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ».

Τουρκικές προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες

« Το 2020», τόνισε, «η ενότητα αυτή δοκιμάστηκε σοβαρότατα, λόγω των τουρκικών προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών.

«Τον Μάρτιο, αντιμετωπίσαμε την χρησιμοποίηση ως όπλου των μεταναστευτικών ροών. Το καλοκαίρι, χρειάστηκε να θέσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού, λόγω ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα.

Έτσι, δύο συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις ήταν αντιμέτωπες για 35 ημέρες. Μια κατάσταση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας».

Αποκλιμάκωση και διάλογος ή κυρώσεις

«Κατά την περίοδο αυτή», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «προέτρεψα τον Πρόεδρο Ερντογάν να αναπτύξει ένα πνεύμα εξωστρέφειας, να στρέψει το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση, να δεσμευτεί και να επιλύσει τις διαφορές μας στο πνεύμα της συνεργασίας.

Όπως έχω πει πολλές φορές τη χρονιά αυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και – εάν δεν συμφωνήσουμε– τότε θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο, και να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου».

Και στέλνοντας μήνυμα στους συμμάχους και στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δύο είναι οι επιλογές: Αποκλιμάκωση, διάλογος και πιθανή προσφυγή στην Χάγη, ή αλλιώς επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων.

«Ειλικρινά, δεσμευόμαστε να διεξάγουμε διάλογο με καλή πίστη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: « Αναμένουμε εδώ και καιρό την επίδειξη πνεύματος αμοιβαιότητας.  Ωστόσο, εάν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».

Οι τζιχαντιστές και οι S-400

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αιχμηρός και ως προς την συνολική, παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ:

«Οι σύμμαχοι», είπε, «δεν μπορούν να συνεργάζονται με ομάδες τζιχαντιστών. Δεν μπορούν να προχωρούν σε δοκιμές S-400. Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και πλήττουν την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ως πολιτικού και στρατιωτικού Οργανισμού, ενώ προσκρούουν στους στόχους της ίδιας της Συμμαχίας και τα αμυντικά της συμφέροντα».

Πηγή: economico.gr