Μητσοτάκης Νταβός

Ξεκάθαρη απάντηση στις πρωτοφανείς δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε στο Νταβός με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

“Θυμάμαι πως μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως όπλο τους μετανάστες και εμείς υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο, πάλι είχε πει ότι δε θα μου μιλήσει.

Ίσως να αλλάξει γνώμη ξανά. Αλλά στο τέλος της ημέρας είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να μιλάμε και πάντα πρέπει να κρατάμε κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά…Εμείς δεν είμαστε αυτοί που δε θα μιλάμε στους γείτονές μας.

Αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία μας, κάνει λάθος

Από την άλλη, εάν ο κ. Ερντογάν νομίζει πως δε θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δε θα ενημερώσω το διεθνές ακροατήριο ότι η Άγκυρα συμπεριφέρεται σαν αναθεωρητική δύναμη, κάνει λάθος”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, υπενθύμισε το προ δύο μηνών τετ α τετ των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη.

“Νόμιζα ότι ήταν μία καλή συνάντηση, αλλά έναν μήνα μετά είδαμε ένα πρωτοφανή αριθμό υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά… Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απολύτως απαράδεκτη”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως θα θέτει τα συγκεκριμένα ζητήματα σε κάθε ευκαιρία, ελπίζοντας ότι η γειτονική χώρα θα αλλάξει τη συμπεριφορά της.

Προβληματική είναι η συμπεριφορά της Άγκυρας 

“Πολλοί από τους συναδέλφους μας, στην Σουηδία και στη Φινλανδία, καταλαβαίνουν τώρα πόσο προβληματική είναι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας…Η Ελλάδα υποστηρίζει χωρίς όρους την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ…

Θα είναι λάθος εάν η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις, για να αποκτήσει οφέλη για τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Αυτή είναι μία εποχή που όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

Είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να δυναμώσει με την προσθήκη δύο χωρών και ειλικρινά το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε μέσα στη Συμμαχία είναι άλλη μία πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μία περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας. Εμείς δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούμε ένταση”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr