αποκαλύψεις Πομπέο

Ο «πολύς» πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί κυβερνήσεων Τραμπ, Μάικ Πομπέο, έστειλε νέο μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις και μία από αυτές ήταν και η Άγκυρα.

Διάλογος και όχι χρήση ισχύος

Κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της 26ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του Economist που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι με τίτλο «Antitheses, transformations, achievements in a changing world» («Αντιθέσεις, μεταμορφώσεις, επιτεύγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει»), ο Αμερικανός πολιτικός σημείωσε με νόημα ότι «τα κράτη ιστορικά έχουν διενέξεις. Σημασία έχει να τις λύνουν με διάλογο, χωρίς τη χρήση ισχύος», υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ, σημείωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει μια εξαιρετική ομάδα στην Αθήνα, η οποία προωθεί τη συνεργασία σε άμυνα, ενέργεια και άλλους τομείς. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, η οποία έγινε προσπάθεια να οικοδομηθεί με τρόπο που να έχει νόημα «όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και για τα ενεργειακά πρότζεκτ που αναπτύσσονται στην περιοχή, τη δυνατότητα να παράξουμε ενέργεια και να την μεταφέρουμε σε όλη την Ευρώπη».

Χλιαρό «μπράβο» στον Ερντογάν

Σε γενικότερο επίπεδο, ο Μάικ Πομπέο επισήμανε ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας και αυτήν τη στιγμή την έχουμε χάσει, εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον εξαιρετικά υψηλών προκλήσεων τόσο για τη γεωπολιτική σκηνή όσο και την οικονομία. Παράλληλα, χαρακτήρισε εξαιρετική τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και θετικό το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επέτρεψε την αίτηση ένταξης Σουηδίας και Νορβηγίας, λέγοντας μάλιστα ότι εκτιμά το γεγονός «ότι το επέτρεψε, όντας διευκολυντικός, σε έναν βαθμό».

Πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν συνιστά κάποιο νέο δεδομένο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν το μακρύ παρελθόν τους. Επίσης, τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αναπτύχθηκε στο μυαλό του Ρώσου προέδρου στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά υπήρχε εδώ και δεκαετίες και η Δύση έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέσω των ενεργειακών της πολιτικών «Όλοι θέλουμε σίγουρα να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε σε επίπεδο διπλωματίας, όμως ο Πούτιν καταλαβαίνει μόνο με όρους ρίσκου και όρους ισχύος», υπογράμμισε.

«Η αμερικανική οικονομία είναι ένα χάλι»

Κατά τον πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Δύση δεν εξάντλησε τα περιθώρια αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας, μεταξύ άλλων, με τις επιλογές της στον ενεργειακό τομέα. «Η αμερικανική οικονομία είναι ένα χάλι», είπε χαρακτηριστικά, ως προς τα εσωτερικά των ΗΠΑ και ανέφερε ότι πολλοί Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι και τη βενζίνη τους, προσθέτοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει «με τρόπο που οι ίδιοι οι πολίτες θα μπορούν να το υποστηρίξουν και δεν θα προκαλέσει τεράστια πολιτική κρίση σε όλα τα κράτη του κόσμου».

Ασκώντας κριτική στους Δημοκρατικούς, ο Μαικ Πομπέο σημείωσε ότι η Ρωσία κατέκτησε κομμάτια της Ευρώπης στην Ουκρανία, και στις δύο περιπτώσεις (στην Κριμαία το 2014 και τώρα), με τους Δημοκρατικούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Για τέσσερα χρόνια δεν είχε πάρει κομμάτι της Ευρώπης. Μπορεί να ήμασταν τυχεροί», είπε και πρόσθεσε: «Εγώ όμως σας μιλώ με γεγονότα». Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2024 «ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι υποψήφιος» από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, παραπέμποντας την τελική απόφασή του στις αρχές του 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr