Σαφές μήνυμα προς την ουκρανική κυβέρνηση έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος, την ώρα που η κατάσταση παραμένει εκρηκτική στις ρωσόφωνες περιοχές της χώρας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ντονμπάς και ότι όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στην Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η εγγύηση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και την άρση της έντασης γύρω από αυτή την χώρα είναι η υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ.

Κάλεσμα για συζητήσεις

«Αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Ντονμπάς και να συμφωνήσει τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά μέτρα για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο». Ωστόσο, επισήμανε ότι «δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι αντίθετα η όξυνση της κατάστασης στο Ντονμπάς».

Παράλληλα, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια διαπραγματευτική πορεία με το NATO σχετικά με τα αιτήματά της για την ασφάλεια, αλλά ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη διάθεση να ανταποκριθούν στις βασικές ανησυχίες της Μόσχας.

Προειδοποιεί ο Ριαμπκόφ

Πιο σκληρός ήταν, πάντως, στις δηλώσεις του ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Δύση θα μετανιώσει εάν για μια ακόμη φορά χάσει την ευκαιρία να συμφωνήσει με την Ρωσία για τις εγγυήσεις μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε διαβεβαιώσεις των νατοϊκών Βρυξελών, βλέπουμε τι συμβαίνει με τις αβάσιμες υποσχέσεις. Με τα χρόνια έρχεται το πάνω κάτω και αυτό που αποκομίζουμε είναι ότι επιδεινώνεται ριζικά η κατάσταση στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του νατοϊκού επεκτατισμού, της ιδιοποίησης από τους νατοϊκούς με επικεφαλής τις ΗΠΑ εδαφών που αγγίζουν άμεσα τα σύνορα μας», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

«Εξαιρετικά σκληρά αντίμετρα»

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να επιδιώξει την εξασφάλιση νομικών εγγυήσεων ασφαλείας που θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ώστε να μην επιτραπεί «η περαιτέρω καταστροφή του συστήματος ασφαλείας». «Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τα απαντητικά μας μέτρα, τα αντίμετρά μας θα είναι εξαιρετικά σκληρά, και στην Δύση θα μετανιώσουν, θα έλεγα, που θα χάσουν για μια ακόμη φορά τη δυνατότητα να συμφωνήσουν με την Ρωσία σε μια υγιή βάση» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων πρεσβευτών 20 χωρών, μεταξύ των οποίων και χωρών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Μόσχα «στον διάλογο που κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους», θα επιδιώξει την επίτευξη κάποιων «συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα αποκλείουν την περαιτέρω προώθηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς», όπως και την εγκατάσταση σε άμεση εγγύτητα στην επικράτεια της Ρωσίας οπλικών συστημάτων τα οποία η Μόσχα θεωρεί ότι συνιστούν απειλή. Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία θα χρειασθεί και νομικές εγγυήσεις, «επειδή οι δυτικοί εταίροι δεν τήρησαν τις προφορικές τους δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr