Μητσοτάκη Ερντογάν

Συνάντηση κορυφής με τον έλληνα πρωθυπουργό είναι το νέο χαρτί που βάζει στο τραπέζι ο Ταγίπ Ερντογάν, στο παιχνίδι τακτικής που παίζει εν όψει των διερευνητικών επαφών και των συνομιλιών της 25ης Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Οποτε ο κ. Μητσοτάκης μας έχει απευθύνει κάποια πρόσκληση για συνάντηση, εμείς έχουμε απαντήσει θετικά», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.

«Σε όλες τις συνομιλίες που είχαμε με τους Ευρωπαίους κρατήσαμε πάντα θετική προσέγγιση στο θέμα της συνάντησής μας με τον κύριο Μητσοτάκη, με την Ελλάδα», πρόσθεσε όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής».

«Εχουν γίνει», είπε, «συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών μας. Είπαμε πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και οι αντιπροσωπείες μας μπορούν να συναντηθούν. Είπαμε, επίσης, πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον κύριο πρωθυπουργό, πως μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα. Οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Μέχρι σήμερα, η ΕΕ δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της προς εμάς. Από το 1963 προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα διαδικασία».

«Δεν θα ζητήσουμε την άδεια της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους S-400»

Ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα και προς την Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τη δεύτερη παρτίδα των S-400 συνεχίζονται. Και τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να καθορίσει τις κινήσεις της Τουρκίας για τις αμυντικές της ανάγκες.

“Δεν γνωρίζουμε την άποψη της εισερχόμενης κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά δεν θα ζητήσουμε την άδεια τους”, δήλωσε ο Ερντογάν και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει κανονικά με το ζήτημα των S-400 παρά την αντίθεση των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσεις τις συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με τη δεύτερη παρτίδα των S-400 έως τα τέλη Ιανουαρίου και τόνισε:

“Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και δεν θα δεχτούμε υποδείξεις από κανένα άλλο εταίρο για να διαμορφώσουμε την πολιτική μας”. Εδώ μάλιστα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν στην Τουρκία τα F-35, παρόλο που η Άγκυρα είχε ήδη πληρώσει.

Πηγή: economico.gr