Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στον ιστοχώρο in.gr ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, όπου μίλησε για τις επερχόμενες εκλογές και την επίδρασή τους στην οικονομία, τα «κόκκινα» δάνεια, τη φοροδιαφυγή και τις αυξήσεις στα επιτόκια.

Κυβέρνηση «μακράς πνοής»

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ, με αφορμή την κάλπη της 25ης Ιουνίου, τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στο να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τις προγραμματικές της δηλώσεις για να πάρει την επενδυτική βαθμίδα», για την οποία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφέτος η χώρα θα αναβαθμιστεί σε αυτήν, γεγονός που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων, διαδικασία η οποία όπως εκτίμησε θα χρειαστεί περίπου μία διετία για να ολοκληρωθεί.

Το… χάσμα των επιτοκίων

Σχετικά με το… χάσμα που χωρίζει τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων ο κ. Στουρνάρας επισήμανες ότι «για να μειωθεί αυτό το spread πρέπει να βελτιώσουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βοηθώντας τις μικρότερες τράπεζες, πρώτον να τις κάνουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά, δεύτερον να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να είναι οι όροι ανταγωνισμού το ίδιο, παράδειγμα το σύστημα “Ηρακλής” που έδωσε εγγυήσεις για ένα κομμάτι των δανείων που τιτλοποιήθηκαν στις συστημικές τράπεζες πρέπει να δοθεί με τους ίδιους βεβαίως όρους και στις μικρότερες για να μπορέσουν ν’ ανταγωνιστούν τις μεγάλες με ίδιους όρους».

Περί «κόκκινων» δανείων

Για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ο διοικητής της ΤτΕ αποκάλυψε ότι έχει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αποστείλει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ισχύσει ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και για τα funds, τονίζοντας ότι «στην ΤτΕ επιμένουμε στο ν’ ακολουθηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας και από τα funds αυτά, μάλιστα όταν με το καλό έρθει η επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών», αν και παραδέχθηκε ότι η Τράπεζα δεν μπορεί να παρέμβει για τους πλειστηριασμούς, καθώς υπάρχει σχετικός νόμος αλλά και η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, σημειώνοντας, πάντως, ότι «η πολιτική πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους. Αυτοί που έχουν ανάγκη και δεν πληρώνουν, αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει. Διότι όπως ξέρετε οι τράπεζες έχουν ενεργητικό και παθητικό».

«Πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή

Για την «πληγή» της φοροδιαφυγής, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το ετήσιο ύψος της φθάνει τα 60 δισ. ευρώ, καθώς, όπως είπε, τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισ., ενώ η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισ, χωρίς μάλιστα η κατανάλωση αυτή να χρηματοδοτείται από την μείωση των αποταμιεύσεων, καθώς όπως σημείωσε, παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης των δηλωμένων εσόδων από τις δηλωμένες καταναλωτικές δαπάνες (14-80=60 δισ. ευρώ), προσθέτοντας ότι, παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ, «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr