Μήνυμα Στουρνάρα προς τις τράπεζες: Αυξήστε τη χρηματοδότηση

Μήνυμα στις τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έστειλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ώστε και αυτές να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

«Η ΕΚΤ, είπε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο,  εδώ και αρκετό καιρό επιδοτεί τις τράπεζες για να χορηγούν νέα δάνεια, επομένως θα πρέπει και αυτές να δανείσουν».

Πίεση στις τράπεζες και από τον Χ. Σταϊκούρα

Πληροφορίες του Economico.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που έχει με τραπεζίτες βάζει μετ’ επιτάσεως το θέμα της αύξησης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα. Και όπως έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «περιμένει μια κίνηση από την πλευρά των τραπεζών, πριν την συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής”, η οποία θα συνεδριάσει με πρωτοβουλία του κ. Σταϊκούρα.

Ανάπτυξη 7% βλέπει ο Γ. Στουρνάρας

Παράλληλα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προέτρεψε τα νοικοκυριά, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα να δανειστούν για την αγορά πρώτης κατοικίας αντί να νοικιάζουν σπίτι και να πληρώνουν ενοίκιο.  Όπως επεσήμανε, χάρη στην μεγάλη μείωση των επιτοκίων, η τοκοχρεωλυτική δόση για την αποπληρωμή ενός στεγαστικού δανείου μπορεί πλέον να είναι χαμηλότερη από τη δαπάνη του ενοικίου για το ίδιο ακίνητο.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Economico.gr, που δημοσιεύθηκαν το περασμένο Σάββατο, ο Διοικητής της  Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι με βάση τα δικά της στοιχεία, η ανάπτυξη της οικονομίας για το σύνολο του 2021 θα φθάσει το 7%, ενώ για το 2022 θα κυμανθεί από 4,5 έως 5%.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε ένα δεκαετή κύκλο συνεχούς ανάπτυξης αφού τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν σημαντικοί πόροι, τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από τα διαρθρωτικά ταμεία. Παράλληλα ήδη  καταγράφεται σημαντική αύξηση των ξένων άμεσων και έμμεσων επενδύσεων. Το πλαίσιο αυτό συμπληρώνεται από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει, και άλλες τις οποίες σχεδιάζει, η κυβέρνηση. «Είναι στο χέρι μας να μην χάσουμε το τρένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα «πικρά λάθη» του παρελθόντος. Ζητούμενο όμως παραμένει, όπως είπε, η υψηλή αυτή ανάπτυξη να διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία.

Επενδυτική βαθμίδα το 2022

Τέλος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος η χώρα μας θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2022, νωρίτερα από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου που κάνουν λόγο για το πρώτο εξάμηνο το 2023.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και να τα αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, και μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων για την πανδημία, ακόμη κι αν δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr