Τη διαφωνία του με την άποψη του Παύλου Πολάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «γ….σε» τη μεσαία τάξη εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας κι αυτός τη φωνή του στην… εσωκομματική οχλαγωγία που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα στοιχεία λένε άλλα

Μιλώντας στο capital.gr, o κ. Τσακαλώτος, απαντώντας εμμέσως στον Π. Πολάκη, υπογράμμισε ότι «τα στοιχεία λένε κάτι τελείως διαφορετικό» ότι δηλαδή «οι μεγάλες απώλειες σε χιλιάδες ευρώ ήταν την περίοδο 2010-2015». «Όταν ήρθαμε εμείς, βοηθήσαμε σχεδόν όλα τα μεσαία στρώματα έστω και λίγο. Αλλά σας θυμίζω ότι μπήκαμε στην κυβέρνηση με ανθρωπιστική κρίση και μια οικονομία που δεν είχε κανένα περιθώριο για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Προφανώς είχαμε προτεραιότητες, προφανώς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Να μειώσουμε την φτώχεια, που το κάναμε, να μειώσουμε τις ανισότητες, που το κάναμε. Νομίζω όμως ότι ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός του μνημονίου, δείχνει πού θέλαμε να πάμε την οικονομία και την κοινωνία στο μέλλον» τόνισε.

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε και πράγματα διαφορετικά»

Κάνοντας εν μέρει αυτοκριτική για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε και πράγματα διαφορετικά. Να είχαμε πιο ενεργητική πολιτική στην φοροδιαφυγή. Σας θυμίζω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της δικής μας θητείας ήταν κάτω από την τρόικα. Αλλά και μέσα σε αυτό δείξαμε ότι μια ισορροπημένη πολιτική που αξιοποιεί τον όποιο δημοσιονομικό χώρο και για μειώσεις φόρων αλλά και για στήριξη της κοινωνίας μέσα από την Υγεία, την Παιδεία, είναι ο σωστός δρόμος. Η Ν.Δ που δεν το έκανε αυτό και έβαλε όλο το βάρος στη μείωση φόρων και πριν από την πανδημία, φάνηκε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Και στους όρους της οικονομίας, δεν είχαμε ανάπτυξη, η ανάπτυξη πήγε χειρότερα από την ανάπτυξη που τους αφήσαμε».

Καμία συζήτηση για διαδοχή Τσίπρα

Όσον αφορά στα εσωκομματικά, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα διαδοχής Τσίπρα, λέγοντας ότι «ούτε έχει μπει αυτό το θέμα, ούτε το βάζουμε αυτό το θέμα. Το κυρίαρχο είναι αυτό που σας είπα στην προηγούμενη ερώτηση: πώς μπορούν όλα τα κομματικά μέλη και τα κομματικά μέλη που θέλουμε να έρθουν, που θα φέρουν και δικές τους εμπειρίες ίσως διαφορετικές από αυτές που έχουμε, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε και πρόγραμμα και πολιτικό σχέδιο και τη σχέση μας με την κοινωνία για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση που κάνει πολύ σοβαρές παρεμβάσεις, σε κακή κατεύθυνση και σε Υγεία και σε Παιδεία και στην Οικονομία».

Υπέρ του διαλόγου 

Όσον αφορά στην κριτική περί εσωκομματικών «παραφωνιών» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ο ζωντανός διάλογος στο εσωτερικό της Αριστεράς και ο διάλογος της Αριστεράς με την κοινωνία, είναι αναγκαίος και μπορεί να αλλάξει το κλίμα καθώς από την άλλη εκτιμά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα πέσει ως ώριμο φρούτο. «Δέχομαι ότι δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο η Ν.Δ και από την άλλη είμαι αισιόδοξος ότι μια Αριστερά που έχει την αυτοπεποίθηση να συζητά, να διαβουλεύεται, να παρεμβαίνει, να μη φοβάται την Κοινωνία, έχει τα αυτιά της ανοιχτά, μπορεί να αλλάξει το κλίμα», εξήγησε.

Πηγή: economico.gr