Την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική, αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρχει μια “βιώσιμη ανάπτυξη”, υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Μπιρντό πριν Κράνιου στη Σλοβενία.

Αισιοδοξία για την επόμενη φάση

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση για την ευρωζώνη στο τέλος του καλοκαιριού έκλεισε θετικά, με κάποια αισιοδοξία, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των εμβολιαστικών εκστρατειών στην ΕΕ, αλλά και στην ισχυρή οικονομική απάντηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έδωσαν τα κράτη-μέλη και η ΕΕ στο σύνολό της.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για την επόμενη φάση με ένα ορισμένο βαθμό αισιοδοξίας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, τώρα που οι προχρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν αρχίσει να φτάνουν στα κράτη-μέλη. Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ότι το Ecofin θα συζητήσει για τους οικονομικούς κανόνες που συνδέονται με τις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη για την κλιματική μετάβαση.

Χαμόγελα από την ανάπτυξη

Σημειώνεται ότι το Eurogroup, σχετικά με την οικονομική κατάσταση, αναμένεται να χαιρετίσει το γεγονός ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο, χάρη ιδίως στις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εurostat, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,2% στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μετά από πτώση 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 14,3% (β’ τρίμηνο 2021 έναντι β’ τρίμηνο 2020).

Όπως σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιστρέψει σε επίπεδο προ κρίσης, ως το τέλος του 2021. Ωστόσο, υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την πανδημία.

Παραμένει η ρήτρα διαφυγής και το 2022

Σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες, η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παραμείνει ενεργοποιημένη ως το τέλος του 2022. Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος «είναι πολύ αργά να αλλάξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές», καθώς οι χώρες της Ευρωζώνης προετοιμάζουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους για το 2022.

Όσον αφορά στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2021, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και μόλις η Επιτροπή υποβάλει τις προτάσεις της. Τέλος, σχετικά με τη σύγκλιση στην ευρωζώνη, οι υπουργοί θα συζητήσουν για τον άνισο αντίκτυπο της πανδημίας σε οικονομικούς τομείς και περιοχές. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξει βασικό ρόλο για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι αποκλίσεων μεταξύ των κρατών-μελών, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr