Μισό δις ευρώ για την κάλυψη των παγίων δαπανών επιχειρήσεωνπάγιες δαπάνες

Μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθούν από τα δημόσια ταμεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα σχέδιο της κυβέρνησης για την κάλυψη πάγιων δαπανών των εταιρειών που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Στα 500 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός για τις πάγιες δαπάνες

Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό που φθάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και τα ποσά που θα καταβληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Mαργκρέτ Βεστάγκερ, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Πολλές εταιρείες στην Ελλάδα είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται σημαντικά λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής του. Αυτό το σχέδιο, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υποστηρίξει αυτές τις εταιρείες, βοηθώντας τις να καλύψουν το πάγιο κόστος που δεν καλύπτεται από τα έσοδά τους. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση λειτουργικών λύσεων για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Το πρόγραμμα  κάλυψης των παγίων δαπανών θα είναι ανοικτό σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται -με εξαίρεση τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πίστωση έναντι φορολογικών υποχρεώσεων

Στο πλαίσιο του προγράμματος , η στήριξη θα λάβει τη μορφή πίστωσης που θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να καταβληθούν από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Η πίστωση

  • παρέχει το δικαίωμα στον δικαιούχο να αφαιρέσει το ποσό της ενίσχυσης από τις εν λόγω υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου· και
  • μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Με το πρόγραμμα αυτό θα στηριχθούν επιχειρήσεις που επλήγησαν από μείωση του μηνιαίου κύκλου εργασιών μεταξύ Απριλίου 2020 και Δεκεμβρίου 2020 κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, βοηθώντας τις να καλύψουν τις ζημίες που υπέστησαν κατά την εν λόγω περίοδο. Η ενίσχυση θα καλύπτει έως και το 70%- στην περίπτωση των πολύ μικρών και των μικρών επιχειρήσεων η ενίσχυση φθάνει το 90%- των πάγιων δαπανών τους που δεν καλύπτονται από τα έσοδα. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ ανά επιχείρηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr