Οκτώβριος οφειλέτες

Εσπασε όλα τα ρεκόρ ο αριθμός των οφειλετών στην Εφορία τον Οκτώβριο, και πλέον ξεπερνά τα 4,3 εκατομμύρια έναντι 3,8 εκατομμυρίων τον Σεπτέμβριο.

Μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή, προστέθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ πάνω από μισό εκατομμύριο νέοι οφειλέτες – γεγονός, που παράγοντες της αγοράς συνδέουν με την σωρευμένη πλέον πίεση από την οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Που οφείλεται η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η έκρηξη των φορολογικών υποχρεώσεων του Οκτωβρίου έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τον συγκεκριμένο μήνα δεν υπήρχε lockdown και οι φορολογικές υποχρεώσεις έτρεχαν κανονικά χωρίς να εφαρμόζονται μέτρα αναστολών. Ενδεικτικό είναι ότι στη διάρκεια του πρώτου lockdown, όπου εφαρμόστηκε αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, στο διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου οι οφειλέτες κυμαίνονταν ανάμεσα στα 3,9 και τα 4 εκατομμύρια.

Η μεγάλη πλειοψηφία επίσης, είναι οφειλέτες που «φορτώθηκαν» ληξιπρόθεσμα χρέη κάτω των 500 ευρώ. Ο αριθμός των οφειλετών εις βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, ανήλθε στα 1,784 εκατομμύρια άτομα στο τέλος Οκτωβρίου από 1,72 εκατομμύρια άτομα στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Αύξηση, κατά 5453 άτομα σημειώθηκε και στον αριθμό των φορολογουμένων εις βάρος των οποίων έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα. Πρόκειται συνολικά για 1,29 εκατομμύρια άτομα πλέον. Δηλαδή, περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μειωμένες οι απλήρωτες οφειλές σε σχέση με πέρσι

Πάντως, οι απλήρωτες φορολογικές οφειλές τόσο τον Οκτώβριο, όσο και στο δεκάμηνο είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Για το 10μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 4,269 δισ. ευρώ ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε φτάσει τα 5,821 δισ ευρώ (μείωση κατά 26,6 %). Για το μήνα αναφοράς (Οκτώβριος), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 670 εκ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 914 εκ. (μείωση κατά 26,6%).

Με την προσθήκη των συσσωρευμένων οφειλών των προηγούμενων ετών, τα φέσια προς το δημόσιο ξεπερνούν τα 106,7 δισ. ευρώ και ακόμα και μετά την αφαίρεση 23 δισ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», παραμένει ένας βαρύς λογαριασμός 83,6 δισ. ευρώ.

Πηγή: economico.gr