χονγκ κονγκ

Ένα περίεργο φαινόμενο παρατηρείται στο Χονγκ Κόνγκ, οπού οι ουρανοξύστες της πόλης μένουν κενοί σε σημαντικό μέρος τους.

Αναλυτικά, η αγορά ακινήτων παγκοσμίως περνά μια ταραχώδη περίοδο καθώς το φαινόμενο της εργασίας εξ αποστάσεως (κυρίως από το σπίτι) έχει διογκωθεί, με συνέπεια τα γραφεία να “φιλοξενούν” όλο και λιγότερους εργαζόμενους.

Στην “κρίση” αυτή έχει καταστεί θύμα και το Χονγκ Κονγκ, οπού στεγάζονται αμέτρητες κινεζικές και πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες όμως μετά την έντονη περίοδο της πανδημίας, δεν χρειάζονται τους χώρους που είχαν ανάγκη στο παρελθόν, με το φαινόμενο της εξ αποστάσεως εργασίας να τις “βολεύει” κατα κάποιο τρόπο, αφού μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα.

Ταυτόχρονα, καθώς τα παραπάνω ήταν απίθανο να τα προβλέψει κάποιος προ τη πανδημίας, τα νέα κτήρια που χτίζονταν και ολοκληρώθηκαν ή τώρα ολοκληρώνονται αυξάνουν την προσφορά την ίδια ώρα που η ζήτηση μειώνεται.

Συγκεκριμένα, κτήρια ορόσημα όπως το Cheung Kong Centre και το κτήριο Henderson έχουν μείνει κατά 25% και 30% κενά αντιστοίχως.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αυτού του φαινομένου στην αγορά έχει διαδραματίσει και η πορεία της κινεζικής οικονομίας που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πτωτική καθώς αναμενόταν αύξηση στον παραγωγικό τομέα μετά την άρση των μέτρων για τον covid, που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, ενώ παράλληλα οι εντάσεις μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ έχουν “πληγώσει” το επιχειρηματικό κλίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ, τα οποία σχεδίαζαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Κίνα, τώρα να αλλάζουν τα σχέδια τους με αντίκτυπο στα κτήρια του Χονγκ-Κονγκ, που στεγάζονταν ή θα στεγάζονταν.

Όλα αυτά έχουν επηρεάσει και τις τιμές των ενοικίων στην περιοχή, ρίχνοντας τις κατακόρυφα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Με πληροφορίες του Bloomberg

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr