Μισθός 911 ευρώ καθαρά σε νέους που θα εργαστούν για πρώτη φορά

Οι νέοι ηλικίας 18 – 29 ετών, που θα πιάσουν δουλειά για πρώτη φορά, το επόμενο διάστημα, καλύπτοντας τις κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό, θα έχουν μπόνους 300 ευρώ τον μήνα, για 6 ή και λιγότερους μήνες, από το υπουργείο Εργασίας. Έτσι ο μισθός τους θα ξεκινά από τα 911 ευρώ καθαρά.

Αυτό προβλέπεται με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας στο νόμο για το “Πρώτο Ένσημο”, ωστε το πρόγραμμα να καταστεί πιο ελκυστικό και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως εργαλείο αύξησης της απασχόλησης των νέων, ηλικίας έως 29 ετών, χωρίς προϋπηρεσία.

Έτσι, οι νέοι που επιθυμούν να εργαστούν για πρώτη φορά, για να καλύψουν κάποιες από τις κενές θέσεις που υπάρχουν στον επισιτισμό – τουρισμό, καθώς ακόμη κι αν αμειφθούν με τον κατώτατο μισθό και όχι με τον μισθό που προβλέπεται στις συλλογικές συμβάσεις των δύο κλάδων, θα λάβουν για 6 μήνες, αντί για 611 ευρώ καθαρά (713 μεικτά), 911 ευρώ.

Αντίστοιχα και οι εργοδότες θα επιδοτηθούν με 300 ευρώ τον μήνα, επίσης για 6 μήνες. Συνολικά, η επιδότηση τριπλασιάζεται, με αποτέλεσμα να φθάνει έως και τις 3.600 ευρώ.

Προσαυξάνεται η επιδότηση που ισχύει με το ισχύον πλαίσιο

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας ύψους 1.200 ευρώ για έξι μήνες (και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη), με την εισαγόμενη ρύθμιση προσαυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα, για το ίδιο χρονικό διάστημα (6 μήνες).

Η επιδότηση των 3.600 ευρώ κατανέμεται ως εξής: Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού. Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Έτσι, όπως εκτιμά και το οικονομικό επιτελείο, μέσω των ενισχυμένων επιδοτήσεων θα δημιουργηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι όπως και στην αρχική πρόβλεψη, εάν η πρόσληψη αφορά σύμβαση μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ, ενώ αν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr