Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ, ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα είναι η απόφαση ενός από τα πλέον μετριοπαθή στελέχη του να αποχωρήσει από την πολιτική.

Ο λόγος για τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή της Γιούτα, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2024, ανοίγοντας το πεδίο σε μια πολιτεία που ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τους Ρεπουμπλικάνους και αναμένεται να προσελκύσει πολλές υποψηφιότητες. “Ειλικρινά, ήρθε η ώρα για μια νέα γενιά ηγετών“, δήλωσε ο Ρόμνεϊ. “Είναι αυτοί που πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις που θα διαμορφώσουν τον κόσμο στον οποίο θα ζήσουν“.

Αντιδράσεις φανατικών

Ο Ρόμνεϊ κέρδισε εύκολα τις εκλογές της Γιούτα το 2018, αλλά αναμενόταν να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη αντίσταση από το ίδιο του το κόμμα, αφού αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο προβεβλημένα μέλη που ήρθε σε ρήξη με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο de facto ηγέτης του κόμματος. Ο Ρόμνεϊ το 2020 έγινε ο πρώτος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ που ψήφισε υπέρ της καταδίκης ενός προέδρου από το ίδιο του το κόμμα σε μια δίκη μομφής.

Ο Ρόμνεϊ ήταν ο μόνος Ρεπουμπλικανός που ψήφισε κατά του Τραμπ στην πρώτη παραπομπή του και ένας από τους επτά που ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του στη δεύτερη. Ο Ρόμνεϊ αποδοκιμάστηκε από μια συγκέντρωση των πιο φανατικών μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Γιούτα μήνες μετά την ψήφο του στη δεύτερη δίκη για την παραπομπή. Μέλη του κόμματος εκτόξευσαν ακόμη και τον όρο “Ρεπουμπλικάνος τύπου Μιτ Ρόμνεϊ” στους αντιπάλους τους στην προεκλογική εκστρατεία στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Αντι-Τραμπ

Παρόλα αυτά, ο Ρόμνεϊ θεωρείται δημοφιλής στη Γιούτα, η οποία φιλοξενεί εδώ και καιρό μια ομάδα του κόμματος που ευνοεί τον αστικό συντηρητισμό και αντιστέκεται στο θρασύ και ακραίο πολιτικό στυλ του Τραμπ. Η πολιτεία φιλοξενεί το αντι-Τραμπ Lincoln Project – τον αντι-Τραμπ Ρεπουμπλικάνο Έβαν ΜακΜάλιν, ο οποίος ξεκίνησε μια μακρόπνοη προεδρική εκστρατεία το 2016- και τον κυβερνήτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σπένσερ Κοξ, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στον Τραμπ και είναι επίσης υποψήφιος για επανεκλογή το 2024.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού της πολιτείας είναι μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Η πίστη έφτασε στη δυτική πολιτεία με τους πιονιέρους που διέφευγαν από τις θρησκευτικές διώξεις και εξαπλώθηκε παγκοσμίως με τους ιεραπόστολους της θρησκείας, μια κληρονομιά που άφησε τα συντηρητικά μέλη της εκκλησίας να αγκαλιάζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Αντίπαλος του Ομπαμα

Ο Ρόμνεϊ ήταν αντίπαλος του Μπάρακ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012, ωστόσο ηττήθηκε καθαρά από τον Δημοκρατικό πρόεδρο, καίτοι, ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης από το 2003 ως το 2007, είχε προωθήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση στην κοινωνική και ιατροφαρμακευτική ασφάλιση της Πολιτείας, η οποία είχε θεωρηθεί ως πιο ριζοσπαστική και αποτελεσματική από το περίφημο “Obamacare”.

Πολιτικά ο Ρόμνεϊ εκπροσωπούσε την μετριοπαθή πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία, ωστόσο, σταδιακά – και ιδίως μετά το πρώτο πέρασμα του Τραμπ – θεωρείται ως μειοψηφική εντός του κόμματος, στο οποίο πλέον φαίνεται ότι κυριαρχούν οι ακραίες φωνές, εξ ου και φαίνεται ότι ο Γερουσιαστής της Γιούτα αισθάνεται ως ξένο σώμα και προτιμά να αποχωρήσει παρά να ζήσει τα χειρότερα που μοιάζουν να έρχονται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr