Μητσοτάκης Αγκυρα

Με ένα καθαρό και εύγλωττο μήνυμα προς την Αγκυρα απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δήλωση-πρόσκληση Τσαβούσογλου για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός από την Πορτογαλία, τονίζοντας την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ είχε δηλώσει πως, ακόμη, δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόσκληση από την πλευρά της Αγκυρας προς την Αθήνα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Από την Πορτογαλία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα για μία γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία, τονίζοντας πως το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

“Μοναδικό θέμα διαλόγου οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο”

Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για το 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, «για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».

«Όταν οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές και εκφράζω την ελπίδα να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το 2021 θα γραφτεί ο πρόλογος επιστροφής στην ομαλότητα μετά την πανδημία, ενώ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση των κρατών – μελών.

«Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, έχουμε αντίστοιχα βιώματα με τον κ. Κόστα. Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες, αλλά συναντιόμαστε με βάση την αποτελεσματικότητα των επιλογών μας», ανέφερε.

Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο από τον Αντόνιο Κόστα

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε εξαιρετική ευκαιρία την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, τόσο για τις διμερείς σχέσεις, όσο και για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μόλις ανέλαβε η χώρα του.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τους στόχους της πορτογαλικής προεδρίας, όπως η επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και η ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα και συζητήσαμε το θέμα του εμβολιασμού και δύσκολα ζητήματα που πολλές φορές δημιουργούν διχασμό στην Ε.Ε., όπως το νέο σύμφωνο μετανάστευσης», είπε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τη στάση της Πορτογαλίας όσο αφορά τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Κόστα εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας πως όταν υπάρχουν απειλές για την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους – μέλους, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα ολόκληρης της Ε.Ε.

Πηγή: economico.gr