Μητσοτάκης Βουλή

Μία μέρα πριν τη συμπλήρωση τριών χρόνων διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, εξαπέλυσε νέα, σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα για την τετραετή διακυβέρνησή του.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στο επίκεντρο όλων των κυβερνητικών δράσεων είναι ο πολίτης και πιο στοχευμένα η μεσαία τάξη και οι πιο ευάλωτοι και βασική προτεραιότητα  η ταχεία ανάταξη της οικονομίας με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές και πρόσθεσε :

Μία τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων 

«Ας μην ξεχνάμε τί είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μία τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων, φέρνοντας τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Συνεχίστηκε με μία καταιγίδα φόρων και έκλεισε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 εκατ. από ένα αχρείαστο μνημόνιο το οποίο εσείς, κύριε Τσίπρα υπογράψατε», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σήμερα  η χώρα είναι μια άλλη Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη,  από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, ενώ  αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα τον δανεισμό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Αύγουστο απεγκλωβίζεται από την ενισχυμένη εποπτεία, διεκδικώντας επενδυτική βαθμίδα.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

Κομβική τομή, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στην χώρα. Τον παραλάβαμε στα 650 και είναι σήμερα στα 713 ευρώ και αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση εισφορών το συνολικό ετήσιο όφελος είναι 1.000 ευρώ.

Αυτό, δίνει σήμερα στην πατρίδα μας την 9η θέση στην ΕΕ πάνω από την Πορτογαλία και η αύξηση αυτή συνεπάγεται αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε.

Δεν είναι μόνο συνέπεια στις δεσμεύσεις αλλά και χρήσιμο ανάχωμα στις δυσκολίες της συγκυρίας. Μπορεί να μην αντισταθμίζει τις ανάγκες της ακρίβειας αλλά σε συνδυασμό με την μείωση του ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35% αυτή η αύξηση προσφέρει ασπίδα στους χαμηλότερα αμειβόμενους απέναντι στις ανατιμήσεις και δείχνει για ποιους ενδιαφέρεται πρωτίστως η κυβέρνηση.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, άρχισε να εφαρμόζεται για 120.000 απασχολούμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ.

Ήταν διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ και είναι ένα πρόσθετο εργαλείο κατά της μαύρης εργασίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, είπε. Σύντομα θα επεκταθεί στην βιομηχανία στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και του χρόνου σε τουρισμό και εστίαση.

Ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί γι’ αυτήν. Το σύνολο των πολιτών δεν θα καλείται να πληρώσει τα σπασμένα όσων επιτήδειων εισφοροδιαφεύγουν. Εδώ, κύριε Κουτσούμπα είναι ο νόμος του εργάτη.

Με το νέο νόμο αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημά σας οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κύριε Κουτσούμπα.

Αλλοι διεκδικούν κι άλλοι εφαρμόζουν την κοινωνική ευαισθησία 

Το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας άλλοι το έχουν άλλοι το διαλαλούν και άλλοι το εφαρμόζουν. Καθιερώθηκε η γονική άδεια για τον πατέρα, κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να φτιάξουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Γιατί δεν το κάνατε 4 χρόνια, δεν προφτάσατε;

Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει όλα τα δεδομένα που ισχύουν στην απασχόληση. Η χώρα επίσης προστατεύει τους εργαζόμενους στα ντελίβερι. Επρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κι αυτό. Ήσασταν απασχολημένοι να βγάλετε την χώρα από τα μνημόνια.

Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει επίσης την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου και έχει ρήτρες για την παρενόχληση και την ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία.

Οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους 

Με το νέο νόμο, αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημά σας, οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους.

Έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κύριε Κουτσούμπα. Το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας άλλοι το έχουν, άλλοι το διαλαλούν και άλλοι το εφαρμόζουν.

Καθιερώθηκε η γονική άδεια για τον πατέρα, κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να φτιάξουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Γιατί δεν το κάνατε 4 χρόνια, δεν προφτάσατε; (σ.σ. απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα).

Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει όλα τα δεδομένα που ισχύουν στην απασχόληση. Η χώρα επίσης προστατεύει τους εργαζόμενους στα ντελίβερι. Έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κι αυτό.

Ήσασταν απασχολημένοι να βγάλετε την χώρα από τα μνημόνια. Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει επίσης την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου και έχει ρήτρες για την παρενόχληση και την ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία».

Οι συντάξεις

«Τέτοιες ημέρες πριν από 7 χρόνια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας συνωστίζονταν στις τράπεζες. Λέω όμως ότι οι εικόνες αυτές είναι μνήμες και όχι αναμνήσεις. Οι μνήμες όμως μένουν ζωντανές και γίνονται δράσεις αφύπνισης όταν Τσακαλώτος και Βαρουφάκης ζητούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο.

Το έργο ήταν τιτάνιο. Ακυρώθηκε ο αντισυνταγματικός νόμος Κατρούγκαλου που δήμευε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών».

Τα τελευταία χρόνια, είπε, «αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, ελαττώθηκε η προσωπική διαφορά για πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιούχους και 1,4 δισ. επιστράφηκαν αναδρομικά σε συνταξιούχους που εσείς φτωχοποιήσατε.

Λύσαμε εκκρεμότητες όπως συντάξεις χηρείας και ορφανών και παρά τις μεγάλες δυσκολίες ο απόμαχος της δουλειάς ξεκίνησε και πάλι να ανακτά την αξιοπρέπειά του, βλέπει ένα κράτος που τον νοιάζεται. Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τις εκκρεμείς συντάξεις μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες είχαν εκδοθεί το 2019.

Με λιγότερους μάλιστα υπαλλήλους, 900 για να αποδειχθεί ότι η γραφειοκρατία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους πολίτες αλλά και την διοίκηση».

Σύντομα, είπε, «θα εκλείψει οριστικά η ομηρεία των συνταξιούχων ήταν ντροπή δεκαετιών για το κράτος είναι ζήτημα δικαιοσύνης και πολιτισμού που η κυβέρνηση κατάφερε να λύσει».

Εισφορά αλληλεγγύης, τέλος από 1.1.2023

«Αυτή η κυβέρνηση την 1 Ιανουαρίου 2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους, για συνταξιούχους και για δημοσίους υπαλλήλους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr