«Αυτό το οποίο γίνεται εδώ, σε αυτό το όμορφο νησί του Αιγαίου, στην «πεταλούδα» του Αιγαίου, είναι πραγματικά μια επανάσταση. Και είναι μια επανάσταση η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία για το νησί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την πορεία υλοποίησης του έργου «Astypalea: smart & sustainable island»(«Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί»)

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτό που γίνεται στην Αστυπάλαια θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο σημειώνοντας πως το γεγονός ότι εμπλέκεται η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία σε αυτό το έργο είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το νησί.

«Ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες θα επιλέγουν τους προορισμούς τους με βάση τη βιωσιμότητα. Είναι επισκέπτες που θα δαπανήσουν τα περισσότερα» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος εκτός των άλλων και στα οικονομικά οφέλη που θα έχει το νησί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα δείτε τα αποτελέσματα φέτος το καλοκαίρι».

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ για την Αστυπάλαια βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες για την υλοποίησή του: Πρόκειται για την ηλεκτροκίνηση οχημάτων, την έξυπνη κινητικότητα,την φόρτιση και ενέργεια και την αυτόνομη οδήγηση.

Σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα

Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η τοπική παραγωγή, η δυνατότητα να συνδέσουμε το τουριστικό προϊόν με τον πρωτογενή τομέα και την προστασία του πολιτισμού δεν θα περιοριστεί μόνο στην Αστυπάλαια και παρέπεμψε στα παραδείγματα που ανέφερε ο περιφερειάρχης για την Τήλο που καινοτομεί στα απορρίμματα και τη Χάλκη που κάνει τα δικά της άλματα στην κυκλική οικονομία.

Είναι πιο εύκολο να το κάνουμε στα νησιά μας. Πιστεύουμε στο πρότζεκτ της Αστυπάλαιας ως έναν φωτοδότη που θα ευαισθητοποιήσει και άλλες τοπικές κοινωνίες για την πράσινη μετάβαση» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι η πράσινη ενέργεια που θα παράγεται θα οδηγήσει σε μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος.

«Στη μάχη της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι»

«Στη μάχη της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης ανεφέρθηκε στην επίσκεψή του στο δημοτικό σχολείο της Αστυπάλαιας όπου τα παιδιά έφτιαξαν ένα έξυπνο θερμοκήπιο. «Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τη ζωή μας και να κάνουμε πραγματικότητα την πράσινη μετάβαση» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στη νέα γενιά είπε ότι θα πάρει τη σκυτάλη από εμάς και θα καινοτομήσει.

Η αλλαγή ξεκινάει από τον καθένα και την καθμία, με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες θα κάνουμε επανάσταση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στο δημοτικό σχολείο της Αστυπάλαιας όπου τα παιδιά έφτιαξαν ένα έξυπνο θερμοκήπιο.

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες

Τους τέσσερις βασικούς πυλώνες  παρουσίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης τρεις που ήδη είναι σε εξέλιξη ή/και προγραμματίζονται και ένας δυνητικός, όπως ανέφερε.

  • Ο πρώτος πυλώνας αφορά στη σταδιακή αντικατάσταση του υπάρχοντος στόλου οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, με γενναιόδωρη υποστήριξη από τη Volkswagen για τα αυτοκίνητα, αλλά και από την Πολιτεία.
  • Ο δεύτερος πυλώνας προβλέπει την αντικατάσταση των υπαρχουσών πετρελαιογεννήτριων, όποτε η Αστυπάλαια θα εξυπηρετείται από πράσινη ενέργεια.
  • Ο τρίτος αφορά τη δημόσια συγκοινωνία να λειτουργεί κατά παραγγελία, πηγαίνοντας μας όποτε θέλουμε εκεί όπου θέλουμε να πάμε.
  • Ο τέταρτος δυνητικά πυλώνας είναι η αυτόνομη οδήγηση.

Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του έργου, ο υφυπουργός είπε πως είναι στο δεύτερο χρόνο, θα ολοκληρωθεί το 2026 κι επισήμανε πως «δεν θα γινόταν τίποτα απ’ όλα αυτά αν δεν υπήρχε καλός συντονισμός και υποστήριξη από πάρα πολλούς φορείς».

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως το πραγματικό κίνητρο πίσω απ’ όλη αυτή την προσπάθεια ήταν η βελτίωση της ποιότητας στις ζωές των ανθρώπων.

Τέλος, ο Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε πως «το όραμα του ανθρώπου που μάς ώθησε στο να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, είναι το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες τους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος καθώς και η Διοίκηση της Volkswagen η οποία επέλεξε το νησί των Δωδεκανήσων για την εξέλιξη του project Αστυπάλαια.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού ασθενοφόρου που παρέδωσε το VW Group. Η Αστυπάλαια έχει συγκεντρώσει τους τελευταίους 12 μήνες τους προβολείς της δημοσιότητας, λόγω των ενεργειών προς τον πλήρη μετασχηματισμό της σε ένα «πράσινο» οικοσύστημα, όπου οι μετακινήσεις θα γίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η ενέργεια θα προέρχεται από ΑΠΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε και πάλι στο νησί, το οποίο η Volkswagen το μετεξελίσσει σε ένα μέρος όπου τα πάντα θα περιστρέφονται γύρω από την ηλεκτροκίνηση.

Στο νησί του Αιγαίου ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα EV οχήματα σε ιδιώτες, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη και από το Λιμενικό και την Αστυνομία, πλέον παραδόθηκε και το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο. Πρόκειται για ένα VW e-Crafter το οποίο φέρει όλον τον κατάλληλο εξοπλισμό για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του, χρησιμοποιώντας φυσικά για την κίνησή του ηλεκτρική ενέργεια.

To e-Crafter σχεδιάστηκε εξ αρχής με στόχο να έχει βέλτιστα τοποθετημένο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οκτώ παραδόσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τέσσερα scooters από τους κατοίκους του νησιού, και αντικαταστάθηκαν επτά οχήματα δημόσιας χρήσης με ηλεκτρικά, τα οποία χρησιμοποιούν οι Αρχές.

Πηγή: economico.gr