Την περιφέρεια Ηπείρου επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα νίκης στο ακροατήριό του, κάνοντας λόγο για αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

“Έχουμε κάνει πολλές συγκεντρώσεις σε αυτή την αίθουσα, αυτή όμως είναι μακράν η μεγαλύτερη. Τα Γιάννενα, η Ήπειρος, στέλνουν σήμερα το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Από αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, υψώνεται το κύμα της νίκης, το κύμα που στις 21 Μαΐου θα φέρει μία νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση για να πάμε την πατρίδα μας πιο ψηλά και πιο μακριά για μία δεύτερη εντολή στην προκοπή, για να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μόνο μπροστά”, τόνισε και προσέθεσε: “Έχω έρθει πολλές φορές στην Ήπειρο. Στον δρόμο προς τις κάλπες είμαι ακόμα μια φορά δίπλα σας. Σας λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξή σας”.

“Η κυβέρνηση έκανε πράξη αυτά που υποσχέθηκε”

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες η κυβέρνησή του έκανε πράξη αυτά που υποσχέθηκε.

“Το πρώτο που είχα πει ήταν ότι θα ανατάξουμε την οικονομία. Σας είπα τότε ότι θα επιστρέψουμε στη μεσαία όσα στέρησε από αυτήν η τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Είχα πει ότι θέλω κοινωνία ενωμένη, ότι πρέπει να βγει επιτέλους η οικονομία από την καθήλωση και είχα δεσμευτεί ότι θα ξαναδώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και ότι θα βρεθούμε απέναντι στο διχασμό και την πόλωση”.

Βασικό σημείο στην ομιλία Μητσοτάκη ήταν οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις, το “ψαλίδι” στους φόρους, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των συντάξεων.

“Σήμερα έχουμε μειώσει παραπάνω από 50 φόρους. Έλεγα το 2019 ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30%, τον μειώσαμε κατά 35%. Η εισφορά αλληλεγγύης είναι πια παρελθόν, ο φόρος γονικών παροχών καταργήθηκε έως τις 800.000 ευρώ, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες και είχα δεσμευτεί το 2019 ότι πρόθεσή μου είναι να αυξήσω τον κατώτατο μισθό με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ. Τον ξεπεράσαμε αυτό το στόχο. Σκύψαμε και με προσοχή των απομάχων της εργασίας, για πρώτη φορά έχουμε μόνιμες αυξήσεις σχεδόν 8% στους συνταξιούχους ύστερα από 12 χρόνια. Εισέπραξαν ενίσχυση και εκείνοι που συνεχίζουν να αδικούνται από τη διαβόητη προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου”.

“Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μία επιτυχία της κυβέρνησης είναι για το γεγονός ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες μειώσαμε την ανεργία κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας πολλές από τις οποίες είναι καλοπληρωμένες. Τα νέα παιδιά που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης για πρώτη φορά σκέφτονται να επιστρέψουν”.

Είμαστε ένα σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα 

Είμαστε σήμερα ένα σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα. Θα μπορούμε να προσδοκούμε στη μείωση του κόστους δανεισμού. Εφόσον από τις εκλογές προκύψει σταθερή ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Θέλω να επαναλάβω έναν απαράβατο κανόνα της ανάπτυξης η οποία συμβαδίζει με τη δημοσιονομική τάξη. Το απόθεμα ήταν προϊόν της ανάπτυξης και για αυτό στηρίξαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις υψώνοντας τείχος άμυνας απέναντι στην ακρίβεια.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν στο σημείο να είναι 10 φορές από αυτές πριν από 18 μήνες. Φορολογήσαμε τους παραγωγούς της ηλεκτρικής ενέργειας και επιστρέψαμε αυτά τα υπερκέρδη σε όλη την ελληνική κοινωνία και στηρίξαμε τα νοικοκυριά με πρόσθετη βοήθεια.

Σήμερα έχουμε ακόμα πληθωρισμό και η ακρίβεια έιναι το νούμερο ένα πρόβλημα, αλλά η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμο στην ΕΕ, έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε την αύξηση των μισθών και πιστεύω ότι τα πιο δύσκολα το μέτωπο του πληθωρισμού είναι πια πίσω μας.

​​​​​​”​Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε για άλλη μία φορά αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του αναφορικά με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, επαναλαμβάνοντας ότι το έργο θα συνεχιστεί ακόμη και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους.

“Είχα πει ότι δεν μπορούμε να παίξουμε με τα εθνικά μας θέματα, ότι δεν μπορουμε να ανεχτούμε η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι και τη λογική ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Πετύχαμε οι παράνομες μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Κρατήστε ένα στοιχείο. Το 2015 το 75% όλων όσοι έμπαιναν παράνομα στην Ευρώπη ήταν από την Ελλάδα. Σήμερα είναι κάτω του 10%. Τα ακριτικά νησιά ανακουφίστηκαν. Τελειώσαμε με την αθλιότητα της Μόριας, οι δομές φιλοξενίας εκσυγχρονίστηκαν. Είναι πολιτική που αναγνωρίζεται και στην Ευρώπη ως ορθή. Αναγνωρίζει και περιφρουρεί τα ελληνικά σύνορα τα οποία είναι και ευρωπαϊκά, επεκτείνοντας τώρα και το τεχνητό εμπόδιο στον Έβρο. Κάποιοι πηγαίνουν μέχρι του σημείου να διεκδικούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μη χρηματοδοτεί ένα τέτοιο έργο. Ο φράχτης θα κατασκευαστεί, είτε με ευρωπαϊκούς, είτε με εθνικούς πόρους γιατί αποτελεί εθνική αναγκαιότητα”.

“​Η φωνή μας ακούγεται δυνατή και σεβαστή σε όλα τα διεθνή φόρα”

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά σε ρόλο πρωταγωνιστή, σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων.

“Μας δυναμώνουν πάνω από όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, χωρίς αργίες και διακοπές, είναι όρθιοι και ξύπνιοι για να μπορούμε εμείς να κοιμόμαστε ήσυχοι, τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αυτή είναι μόνο μία όψη της γαλάζιας αψίδας. Η άλλη αναδεικνύεται από την αμυντική διπλωματία. Σήμερα διευρύνουμε την επιρροή μας παντού, από τη Β. Αμερική μέχρι την Ιαπωνία, τα Βαλκάνια όπου η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά σε ρόλο πρωταγωνιστή. Η φωνή μας πια ακούγεται δυνατή και σεβαστή σε όλα τα διεθνή φόρα. Από το αμερικανικό κογκρέσο και τον ΟΗΕ μέχρι τις Βρυξέλλες και τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις στην ΕΕ όχι ως το κακό παιδί της Ευρώπης, αλλά ως μια χώρα υπερήφανη, ισότιμη η οποία πια μπορεί να συμμετέχει ουσιαστικά και να ακούγεται η φωνή της παντου με αυτοπεποίθηση και ισχύ. Μπορούμε μετά από 4 χρόνια να πούμε ότι ποτέ στη μεταπολίτευση καμία κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσα μεγάλα προβλήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τόσες κρίσεις”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr