Μητσοτάκης Μαδρίτη

«Η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα» είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοικτή από την Ελλάδα.  Εκτίμησε, μάλιστα, ότι πολλοί από τους λεονταρισμούς του Τούρκου Προέδρου, λέγονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Η Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική προς την Ελλάδα 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, και απαντώντας σε ερώτηση για το μήνυμα που εστάλη από τον Λευκό Οίκο, μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «αυτό που έκανε σαφές είναι σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί.

«Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει. Να δούμε αν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές»., πρόσθεσε.

“Eμείς θέλουμε την Τουρκία συνομιλητή. Εμείς, φροντίζουμε τα του οίκου μας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μνημονεύοντας την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τη χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένη. Επανέλαβε, δε, την πρόθεση της Ελλάδας να αποκτήσει μία μοίρα αμερικανικών F-35 και δυνητικά άλλη μία. Οπως είπε, πρόκειται για μία μακρά διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το 2027.

Ανοικτή σε διάλογο η πόρτα της Ελλάδας 

Σχολιάζοντας το «Μητσοτάκης γιοκ» που είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάτι ανάλογο άκουσε και στο παρελθόν, με άλλα λόγια, και επέμεινε στην άποψή του ότι πρέπει να συναντώνται με τον κ. Ερντογάν, να μιλάνε και να αντιμετωπίζουν την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο και επανέλαβε ότι θα εξακολουθήσει να επιμένει ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή.

Υπηρεσιακές οι ευθύνες για το “Turkaegean”

Ερώτηση έγινε στον Πρωθυπουργός και για το ζήτημα του όρου Turkaegean που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να απαντήσει: «Η κυβέρνηση θα αντιδράσει. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες.

Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα»., είπε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Συμμαχία μεγάλης διπλωματική σημασίας για μέλλον του ΝΑΤΟ και εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει άμυνα απέναντι στις φιλοδοξίες της Ρωσίας. «Τα όποια εμπόδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με Φινλανδία και Σουηδία ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα ώστε να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στη σημερινή Σύνοδο συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση, το θέμα της Λιβύης, η έξαρση ισλαμικής τρομοκρατίας. Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του σιταριού από την Ισπανία. Η Ελλάδα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει, διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στη Ναυτιλία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr