Θα δουλέψουμε έτσι ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον του νησιού», τόνισε από τη Ρόδο ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια που έγινε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και στις συντονισμένες ενέργειες που έχουν γίνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της τοποθέτησης του απένειμε τα εύσημα στην τοπική κοινωνία της Ρόδου, τις τοπικές αρχές, την Πυροσβεστική και στο Λιμενικό Σώμα, για τη μεγάλη συμβολή τους στην κατάσβεση της φωτιάς και κυρίως στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων κι επισκεπτών από τις πληγείσες περιοχές.

«Στόχος μας είναι επίσης, να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στο νησί και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται μεγάλη τουριστική καμπάνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε πως η επόμενη χρονιά θα μας βρει ακόμα πιο έτοιμους στο σύνολο της χώρα, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε ενημέρωση για τις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, από την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη, από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Τριαντόπουλο και από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, καθώς και από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Τα μέτρα κρατικής αρωγής για τις πυρόπληκτες περιοχές

Σημειώνεται ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενημέρωσε για την πορεία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων.

Το υπουργείο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές του Αυγούστου, όπως έχει κάνει και για τις περιοχές που επλήγησαν από φωτιές τον Ιούλιο.

Τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, για τις πληγείσες περιοχές είναι τα ακόλουθα:

(1) Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr ως 10.000 ευρώ, η οποία και ανοίγει σήμερα για τις πληγείσες περιοχές του Αυγούστου,

(2) Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων, που αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή στο 80%,

(3) Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, που κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ,

(4) Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr ως 4.000 ευρώ,

(5) Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης,

(6) Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, με ενίσχυση στα 600 ευρώ και ως 6.000 ευρώ,

(7) Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων,

(8) Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης,

(9) Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ,

(10) Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών,

(11) Αναστολή συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχο επίδομα 534 ευρώ,

(12) Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ, και

(13) Λοιπά στοχευμένα μέτρα για συγκεκριμένες περιοχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr