Την αισιοδοξία του ότι Αθήνα και Τίρανα θα προχωρήσουν σύντομα στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αλβανίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στην αλβανική πρωτεύουσα.

«Αμοιβαία κατανόηση»

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι για το ζήτημα αυτό θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πρόοδος το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε πια την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «θεωρώ ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε μένα και τον πρωθυπουργό, ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την υπογραφή ενός συνυποσχετικού που θα μας επιτρέψει να φέρουμε αυτό το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο. Επομένως είμαι αρκετά αισιόδοξος. Επίσης, η αλβανική πλευρά θα κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο το συντομότερο δυνατόν».

Για την επίσκεψη στα μειονοτικά χωριά

Όσον αφορά στην αναβολή της επίσκεψης του σε περιοχές της Ελληνικής μειονότητας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι λόγω των προβλέψεων για τον καιρό, αύριο, δεν θα μπορέσω τελικά να πετάξω με το ελικόπτερο και να επισκεφτώ τα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όμως ανανεώνω αυτήν την επίσκεψή μου. Το συντομότερο δυνατό θέλω να βρεθώ και να επισκεφτώ τους ομογενείς μας και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επαναπρογραμματίσουμε αυτή την επίσκεψη το συντομότερο δυνατόν».

Για Κόσοβο

Ερωτηθείς για την ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, τόνισε ότι «πάντα ενθαρρύνουμε τον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ο οποίος θα πρέπει να διεξάγεται με καλή πίστη και από τις δύο πλευρές. Αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα του θέματος, αλλά, επίσης, κατανοούμε απολύτως πως εάν δεν επιλυθεί αυτό το θέμα -και για να επιλυθεί νομίζω πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω- θα είναι δύσκολο να σημειωθεί η απαραίτητη πρόοδος σχετικά με την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr