Μητσοτάκης Ισραήλ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πραγματοποίηση της σημερινής Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Ισραήλ, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό,  ο πρωθυπουργός είχε τις πρώτες επαφές του με το νέο πρωθυπουργό της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ και το νέο πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

Μετά τις συναντήσεις, ξεκίνησε η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ και με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Εξαιρετικές όσο ποτέ οι σχέσεις μας με το Ισραήλ 

«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές όσο ποτέ», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία των χωρών ενώ μιλώντας για την πανδημία είπε με έμφαση ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και με την ενισχυτική δόση.

Η κλιματική αλλαγή και ο East Med

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν για το θέμα της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα. Επ’ αυτού ευχαρίστησε τους ηγέτες του Ισραήλ και της Κύπρου για τη βοήθεια που παρείχαν στη χώρα μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών το καλοκαίρι.

Δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσουν για τα θέματα της ενέργειας ενώ έκανε αναφορά στη σημασία του EastMed.

Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας 

Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκία, υπενθύμισε ότι δυστυχώς προέβη σε προκλητικές ενέργειες στην θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου ενώ για το Κυπριακό επανέλαβε ότι μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή που θα σέβεται όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα προβλέπει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων καθώς και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα καθώς και στις προοπτικές για την περίοδο μετά την πανδημία ενώ τόνισε πως προσδοκούμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας από το Ισραήλ.

Συνάντηση με Πούτιν

Αύριο,  Τετάρτη ο Κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Σότσι όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο είχε συναντήσει ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Αθήνα το 2016. Οι δύο ηγέτες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Η Ελλάδα στο προσκήνιο

Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης μοιάζει αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων και να την καταστήσει έναν ισχυρό παίκτη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Η συγκυρία στη ανατολική Ευρώπη, με την αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία και την προσφυγική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας προφανώς και καθιστούν την επίσκεψη Μητσοτάκη άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τον Ρώσο πρόεδρο σε μια κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις, ενώ οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας βαίνουν διαρκώς βελτιούμενες.

Όπως, άλλωστε, σημείωσε και ο Γιάννης Οικονόμου, «η πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που εφαρμόζουμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της Πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα». Πόσο μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη τις προσπάθειες της Τουρκίας να αξιοποιήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία για να προωθήσει τα μαξιμαλιστικά της σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr