Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα η Άγκυρα να εισακούσει τις παραινέσεις του προσχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου.

Καμπανάκι στην Άγκυρα

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

Το φάσμα της ακρίβειας

Αναφερόμενος στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, είπε ότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι «οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση είναι πεπερασμένες».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, δηλαδή, το Fuel Pass, το Power Pass, αλλά και η αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, τονίζοντας ότι «όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης των φόρων η οποία έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα».

Επανέρχεται η πρόταση για το φυσικό αέριο

Ωστόσο, επισήμανε ότι «επειδή το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. Επειδή η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος αυτού έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω -μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό- το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».

Τόνισε, δε, ότι το θέμα αυτό συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα και είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι πια ολα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση η οποία να μπορεί να υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, έτσι ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας».

Περί Ουκρανίας

Επίσης, αναφέρθηκε και στην επιβεβαίωση ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. «Είναι μία πολύ σημαντική πολιτική απόφαση την οποία παίρνει η ΕΕ ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει ένα σαφές μήνυμα από πλευράς ΕΕ, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μιας πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη», σημείωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr