Την στρατηγική θέση της Ελλάδας ως προς την συνδεσιμότητα που αφορά την ενέργεια επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, στο Βίλνιους.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έγινε επίσημο μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών πέρυσι και είναι η πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσει ο ίδιος τη χώρα σε αυτή τη σημαντική συνάντηση, «η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών αναταραχών στην Ευρώπη» όπως είπε.

Νότια οδός συνδεσιμότητας

«Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών, ανοίγοντας τη νότια οδό συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά στη σιδηροδρομική και οδική συνδεσιμότητα είτε αφορά στην ενέργεια, καθώς μπορούμε να γίνουμε το φυσικό σημείο εισόδου για την ενέργεια -είτε πρόκειται για φυσικό αέριο είτε για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές- από το νότο στον βορρά», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως, αν σκεφτεί κανείς με όρους πραγματικής γεωγραφίας, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών «θα δικαιολογούσε ακόμα και τη μετονομασία της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών σε Πρωτοβουλία Τεσσάρων Θαλασσών, καθώς ανοίγει τον νότιο διάδρομο προς το Αιγαίο Πέλαγος. Προσβλέπω ιδιαίτερα, λοιπόν, στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα έχουμε στη σημερινή συνάντηση».

Συνάντηση με Ζελένσκι

Ηγέτες από περίπου 12 κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Ρουμανίας, συμμετάσχουν σήμερα στη σύνοδο κορυφής της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», η οποία συγκεντρώνει 13 κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας. Στην κορυφή της ατζέντας θα κυριαρχήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκεται και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου θα έχει συναντήσεις με ηγέτες αρκετών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ενας από αυτούς τους ηγέτες που συνάντησε ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr