Μητσοτάκης Βερσαλλίες

Την εξαγγελία νέου “έξυπνου” αλλά όχι οριζόντιου πακέτου στήριξης για αγρότες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας έκανε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου στις Βερσαλλίες. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρότασή του για πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους ηγέτες της Ε.Ε. και ότι η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών συμφώνησε ότι θα πρέπει η Ε.Ε να στηρίξει τα κράτη μέλη για να μπορέσουν με τη σειρά τους να στηρίξουν τους πολίτες τους από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει Ουκρανούς πρόσφυγες 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία με θύματα αμάχους.

Σημείωσε ότι στη Σύνοδο εξέφρασε και πάλι το έντονο ενδιαφέρον για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη και τόνισε: «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι»

Ανέφερε επίσης ότι επισημάνθηκε πως στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες «και δυστυχώς θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά».

«Έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την πρόταση μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου»

Ο πρωθυπουργός αναφέροντας πως την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους που επιδεικνύει η χώρα μας όσον αφορά τους πρόσφυγες από τα ην Ουκρανία, «δεν την είδαμε όταν εμείς αντιμετωπίσαμε μία αντίστοιχη προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε: «Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου».

Ανέφερε επίσης πως υπάρχει η διατύπωση στα συμπεράσματα πως τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να μειώσουν την εξάρτηση τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας και σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ».

Θύμα κερδοσκοπίας η χονδρική αγορά του φυσικού αερίου

Περαιτέρω επισήμανε πως «υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την πρόταση μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου.

Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου» και συνέχισε: «Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά.

Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες» προσέθεσε.

Την επόμενη εβδομάδα τα νέα μέτρα 

Ως προς τα εθνικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. «Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους, ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος» υπογράμμισε.

«Με δική μας παρέμβαση υπάρχει ρητή αναφορά και από την ΕΕ σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής»

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε πως σε ό,τι αφορά στην άμυνα, «η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «ήμασταν λίγοι όταν παλαιότερα τα λέγαμε, ότι δηλαδή η ΕΕ θα πρέπει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ να αναβαθμίσει τις αμυντικές της δυνατότητες».

Χαρακτήρισε σημαντικό πως «μετά από δική μας παρέμβαση υπάρχει ρητή αναφορά και από την ΕΕ σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» και ανέφερε πως κατέθεσε και πάλι «την πρόταση μου ότι οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες δεν θα πρέπει να προσμετρώνται στο χρέος», γιατί, όπως τόνισε «η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός».

Σημείωσε επίσης πως πιθανώς θα υπάρξει στη Ρώμη συνάντηση των χωρών του Νότου πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Το ελληνικό σχέδιο των έξι σημείων 

Όσον αφορά το ελληνικό σχέδιο των έξι σημείων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχουμε προτάσεις από την Κομισιόν έως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο πρέπει να μην θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα, ότι χρειάζεται «πολιτική ισορροπημένη, αλλά και να μην υπονομεύει την ανάπτυξη».

Όσον αφορά το ευρωομόλογο, αφού επισήμανε πως η ΕΕ έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα με το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε πως «έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσουμε». «Εάν φανταζόμαστε ακόμη ένα Ταμείο Ανάκαμψης νομίζω ότι είμαστε ακόμη μακριά» είπε χαρακτηριστικά.

Θεωρώ θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο πρόεδρο

«Πιστεύω πως η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι επιβεβλημένη γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης.

Θέλω να πιστεύω πως θα γίνει συζήτηση σε καλό κλίμα, έχουμε εμπεριστατωμένη απάντηση για κάθε θέμα. Θεωρώ όμως θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρο μας είναι ανοιχτό στο διάλογο και κλειστή η πόρτα μας στις απειλές».

Η Ευρώπη ξύπνησε από τον γεωπολιτικό της λίθαργο. Και κάποιοι από εμάς που μιλούσαμε για στρατηγική αυτονομία και να μπορεί, συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της, ήμασταν λίγοι. Τώρα είμαστε πολύ περισσότεροι.

Η Γερμανία κάνει τεράστια στροφή στην πολιτική της και βέβαια η χώρα μας έχει δρομολογήσει ένα σημαντικό αλλά εντός των δυνατοτήτων μας εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί ότι θα προστρέξει στη στήριξη οποιουδήποτε κράτος μέλος της Ε.Ε δεχθεί επίθεση. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για όσα κράτη δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Επανέλαβε την πρότασή του οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες να μην προσμετρώνται στις δαπάνες του κράτους.

Είναι σημαντικό ότι και αρκετές άλλες χώρες επιχειρηματολογούν ότι η άμυνα είναι ο υπέρτατος σκοπός και άρα οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να κατατάσσονται ξεχωριστά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr