Μητσοτάκης βουλή

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται η προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 σήμερα στην Βουλή, με πρωτοβουλία της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Κίνημα Αλλαγής» Φώφης Γεννηματά, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με την ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

Μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο στην μάχη με την πανδημία και ευχόμαστε να είναι το τελευταίο». Και πρόσθεσε: «Ευχόμαστε η φετινή Άνοιξη να φέρει το αληθινό καλοκαίρι στην κοινωνία».

Επικαλούμενος διεθνή στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε  ότι αν είμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε άλλους 8.000 νεκρούς.

Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα πανδημίας η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας.

Φυσικά και έγιναν λάθη αλλά η εικόνα καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα και προσβάλλει όσους μάχονται τον ιό».

Περισσότερη ελευθερία, σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα

Ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη στάση που θα πρέπει να έχουμε εν όψει της χαλάρωσης των μέτρων.

«Δεν μιλάμε για άνοιγμα αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν μπορεί να επανέλθουν», είπε.

Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι  ο μαζικός εμβολιασμός θα φέρει την τελική νίκη.
“Ας συμφωνήσουμε πως με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια βρισκόμαστε στην 5η θέση με τους πολίτες που έχουν εμβιολιαστεί με τις 2 δόσεις”, τόνισε και πρόσθεσε :

«Η τελευταία επίθεση του κορονοϊού χτυπά σφοδρά όλη την Ευρώπη» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι «εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με μέτρα που λάβαμε τον Φεβρουάριο. Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Ρεαλισμός και ευελιξία 

Μιλώντας στη συνέχεια για την κατάσταση στην Αττική, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά, για να σημειώσει πως:

«Οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό.

Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία».

Να αποφευχθούν οι συνωστισμοί 

Αναφορικά με τα μέτρα αναπροσαρμογής, είπε ότι αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα ώστε «οι πολίτες να μην συνωστίζονται σε λίγους ανοιχτούς χώρους μιας περιοχής».

Πρόσθεσε δε ότι «αν το μέτρο το διατηρούσαμε για μεγάλο διάστημα θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι αφού εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξεταστεί και το άνοιγμα της εκπαίδευσης.

Πηγή: economico.gr