Μητσοτάκης Βουλή

«Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Αξιοποιείται η συγκυρία 

«Για πρώτη φορά το υπουργείο άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα αγοράς οπλικών συστημάτων που είναι τόσο σημαντικά. Όχι μόνο γιατί το επέβαλλαν ο προκλήσεις των γειτόνων, αλλά και προκειμένου για να αξιοποιηθεί η συγκυρία. Εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα να εξουσιοδοτήσει του αρμόδιους χειριστές να ολοκληρώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των σημαντικών συμβάσεων. Το κύριο μέρος τους αφορά της φρεγάτες “Μπελαρά” οι οποίες έρχονται να ανανεώσουν τη ραχοκοκαλιά του στόλου. Η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας θωρακίζονται απόλυτα.

Οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται με τα νέα μαχητικά Ραφάλ και με τα ανυποβρυχιακά ελικόπτερα Ρόμεο».

Ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου 

Συνδέονται αυτές οι επιλογές – είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – επίσης με ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου ενώ οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τέσσερα ακόμα νέα πλοία επιφάνειας με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Ναυτικού μας.

«Πρόκειται για άλλα λόγια για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ε.Δ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Θα ανανεώσουν τη ραχοκοκαλιά του στόλου μας 

Αναφερόμενος στην φρεγάτες Belharra είπε ότι θα ανανεώσουν την ραχοκοκαλιά του στόλου μας. Τόνισε ακόμα ότι έτσι θωρακίζεται η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν 4 νέα μικρότερα πλοία επιφάνειας και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του καλοκαιριού.

Το χαρακτήρισε υπόδειγμα διακρατικής συνεργασίας. Μάλιστα σημείωσε ότι θα φτάσουν νωρίς στην χώρα μας και χάρη στις επίπονες προσπάθειες της Αθήνας οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές.

Ενεργοποιούνται και πάλι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 

Ενεργοποιούνται και πάλι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στις τορπίλες θα κατασκευάζονται από την Sunlight.

«Έτσι βαθαίνουν οι συμμαχίες με ισχυρούς εταίρους και η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνίστρια και στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Στο Αιγαίο θα περιπολούν σύντομα τα πιο εκσυγχρονισμένα Rafale – Και αυτή η επιλογή υπήρξε Ελλήνων ικάρων. Μας δίνουν σημαντικό και στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους επιβουλεύονται κυριαρχικά μας δικαιώματα”

Αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Μου έκανε εντύπωση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα που συζητούμε. Λέτε ναι στις φρεγάτες και στις τορπίλες, αλλά όχι στα Rafale. Όλα αυτά τα βάζετε σε ένα κοινοβουλευτικό μίξερ… – Είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης; διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε :

“Καταψηφίσατε τη συμφωνία με τη Γαλλία, φαντάζομαι ότι θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Να δώσετε κε. Τσίπρα και μια διευκρίνηση για τη δήλωση του Γ. Τσίπρα ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός…Η Γαλλία δεν είναι μόνο σύμμαχος, είναι και μια πυρηνική δύναμη. Η Αθήνα συγχρονίζει το βηματισμό της με το Παρίσι

Η Άγκυρα πήρε άμεση απάντηση για το αμόκ με τα νησιά 

“Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την πραγματικότητα, με το αμόκ με τα νησιά. Πήραν άμεση απάντηση από όλους.  Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή, το παράθυρο μας ανοιχτό για διαπραγματεύσεις”, είπε ο πρωθυπουργός.

Για την οικονομία και τα μέτρα στήριξης 

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών όσον αφορά την ενεργειακή κρίση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ποτέ δεν θα επιτρέψει επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν την χώρα πίσω, που θα την ανάγκαζαν να επιβάλλει νέους φορούς. “Δεν θα επιτρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία – Κάθε μέτρο στο εξής θα έχει το μέτρο της λογικής. Ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας”, είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr