Μητσοτάκης Τουρκία

Την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Αθήνα ικανοποιείται απόλυτα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη η Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών και την παύση της έντασης. Παράλληλα μίλησε για την οικονομία εκφράζοντας την ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για την πορεία του πληθωρισμού.

«Καλώ την Τουρκία σε διάλογο»

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο». Όπως είπε, υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία, «αυτός της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου και ο δρόμος της πρόκλησης που προφανώς θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων».

Στην συνέχεια χαρακτήρισε παντελώς ανυπόστατη η αμφισβήτηση της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. «Καλώ την Τουρκία σε διάλογο για να λύνουμε τα ζητήματα. Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της έντασης στην ρητορική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να συναντηθεί μαζί του αλλά αυτό εξαρτάται από τον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν διέκοψα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας», είπε.

Να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας

Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει απαντήσει και θα εξακολουθώ να καλώ σε έναν καλόπιστο διάλογο ώστε να επιλύουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε.

«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που πολλές φορές γίνεται για εσωτερικούς λόγους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς δε ο κ. Μητσοτάκης για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «αν τεθεί θέμα θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο για κάποιο τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι δεν είναι αυτός που έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας.

Μήνυμα αισιοδοξίας στον ουκρανικό λαό 

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην ομόφωνη απόφαση της ΕΕ να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία λέγοντας ότι στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ουκρανικό λαό, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η προοπτική για κάτι αντίστοιχο σε ότι αφορά τη Γεωργία αλλά και υπό προϋποθέσεις για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε ότι οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν δικαιολογημένη καχυποψία για τις καθυστερήσεις στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και θα πρεπει και εμείς να δείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον και τα Δυτικά Βαλκάνια να δείξουν θάρρος στις μεταρρυθμίσεις που θα τους φέρουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρεπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο 

Σε ερώτηση για τη δήλωσή του πως η Ελλάδα είναι έτοιμη σε περίπτωση που η Ρωσία, όπως απειλεί, κόψει την παροχή φυσικού αερίου και στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το χειρότερο σενάριο είναι η διακοπή της τροφοδοσίας και γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός ευρωπαϊκός. Πρέπει αν συντονιζόμαστε και να συνεργαζόμαστε.

Η Ελλάδα τώρα βοηθάει την Βουλγαρία και με την ολοκλήρωση του αγωγού IGB θα τροφοδοτηθεί με αζέρικο αέριο. Έχουμε ήδη εκπονήσει με την ΡΑΕ σενάρια έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές πριν φτάσουμε σε ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο. Η χώρα μας οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Για την ακρίβεια 

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε πως συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι και όπου παρατηρείται αισχροκέρδεια στα καύσιμα. «Έχουμε τις δυνατότητες να παρεμβαίνουμε, δεν μπορεί να υπάρχει αποκλιμάκωση στις τιμές αλλά αυτή να καθυστερεί να εμφανιστεί στην αντλία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr