Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Πώς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα

«Με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, η αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης συζητήθηκε έστω και ακροθιγώς στο Συμβούλιο και με πρωτοβουλία της Ελλάδας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε ότι «είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό (…) Πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται αποφέροντας πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες». Επίσης, καλωσόρισε την έναρξη διαλόγου για τον τρόπο οργάνωσης της ΚΑΠ, όπως και για την πράσινη μετάβαση. «Αύριο θα μιλήσω στη βουλή και θα αναπτύξω τις σκέψεις μου για το πώς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα (…) Θα έχω την ευκαιρία να απαντήσω στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς» συμπλήρωσε.

Περί Ορμπάν

Όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για μία προβλέψιμη και σημαντική βοήθεια, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό. Σχετικά, δε, με τις αντιρρήσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία χωρίς κατ’ ανάγκη τη σύμφωνη γνώμη του.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη Μέση Ανατολή, λέγοντας μάλιστα, ότι «δυστυχώς έχουμε αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών, πιστεύω ότι θα επανέλθουμε και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε κάποια θέση. Η Ελλάδα ως χώρα με αξιοπιστία στην περιφέρεια θα κάνει αυτό το οποίο μπορεί για να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επίλυση σε αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα».

Περί μη κρατικών ΑΕΙ

Τέλος, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι σε πρώτη φάση ο στόχος είναι να μην χαθεί η εξεταστική και προσθέτοντας ότι όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους, καθώς, όπως είπε, το νομικό πλαίσιο είναι σαφές, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν και να συμμορφωθούν με τον νόμο ώστε να μην χαθεί η εξεταστική.

«Χαίρομαι γιατί όλα τα πανεπιστήμια κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος της ΝΔ», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά και τονίζοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει ενισχυθεί επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης. «Το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους, δεν θα κάνουμε πίσω. Ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr