Ευρωομόλογο για την ευρω-άμυνα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά διαφωνούν οι «βόρειοι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με μια πρόταση για ουσιαστική αμοιβαιοποίηση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ προσήλθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, που η ατζέντα του περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία, την ασφάλεια και την άμυνα, την κατάσταση που ξεδιπλώνεται στη Μέση Ανατολή, τη διεύρυνση, τις εξωτερικές σχέσεις, τη μετανάστευση, τη γεωργία και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Κατά την άφιξή του για τη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ρωσική επιθετικότητα «έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ευρωομόλογο για την άμυνα

«Είναι όμως απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Και ελπίζω το σημερινό Συμβούλιο να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο -και πιθανός υποψήφιος για νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ- Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων για την άμυνα, «γραμμή» που φαίνεται να υιοθετούν en masse όλοι οι «βόρειοι» της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, λόγω της ρωσικής εισβολής, πιέζουν όλο και περισσότερο τους κρατικούς προϋπολογισμούς και, μάλιστα, σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και με την Κομισιόν λίγο-πολύ να λέει ότι η δημοσιονομική χαλαρότητα της περιόδου της πανδημίας έχει τελειώσει και ότι από τούδε τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να περάσουν σε δημοσιονομική σύσφιξη.

Μεσανατολικό

Εν πάση περιπτώσει, ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία θα αναγνωρίζουν ότι αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στη Γάζα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η Ελλάδα ζητά επίμονα μια κατάπαυση του πυρός, η οποία προφανώς και πρέπει να συνοδεύεται με την πλήρη απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται σήμερα από τη Χαμάς. Και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία θα αποθαρρύνουν και το Ισραήλ από το να επιτεθεί στην Ράφα, κάτι το οποίο θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας μια ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, δε, ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερά ταγμένη στη λογική της επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος μέσα από το πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών. Πιστεύω ότι και το ζήτημα αυτό θα μπορέσει να αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ενώ εκτίμησε επίσης ότι «για την Τουρκία εκτιμώ ότι θα υπάρξει συζήτηση. Υπάρχει ένα κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εμείς κάτι τέτοιο θα το βλέπαμε θετικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr