Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ενόψει της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά τη συνέντευξή του μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο»

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα είναι η πρώτη συνάντση με Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της. Ελπίζουμε πως μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τουρκικές αρχές για το μεταναστευτικό, λιγότερες βάρκες ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο μεταναστευτικό. Στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στάθηκε αδύνατο να υπάρξει συμφωνία για το μεταναστευτικό, λόγω των αντιδράσεων Πολωνίας και Ουγγαρίας. «Η εξωτερική διάσταση που αφορά πρωτίστως τα εξωτερικά σύνορα και τα κράτη προέλευσης της μετανάστευσης στα ζητήματα υπάρχει μία καθολική συμφωνία όλων των κρατών μελών και η Ελλάδα αγωνίστηκε πολύ για την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων ως μία πολιτική συνολική της ΕΕ», είπε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη «να τσακίσουμε τα δίκτυα των μεταναστών ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να μην μπαίνουν καν στα σαπιοκάραβα. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι ότι πλέον πολύ λίγες βάρκες ξεκινούν από την Τουρκία. Και αν δείτε τα στοιχεία πλέον είναι πολύ λιγότερες οι βάρκες που έρχονται στο Αιγαίο».

Θέμα χρόνου η επενδυτική βαθμίδα

Όσον αφορά στην οικονομία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα χρόνου. Το μόνο ζήτημα ήταν η πολιτική αβεβαιότητα με τις διπλές εκλογές, πλέον υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και δεν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα», ενώ σχετικά με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την οικονομία, σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει μπει σε υγιούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι καλύτεροι από αυτούς που προβλέπει η ΤτΕ. Η ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για τις αυξήσεις των μισθών και της προσέλκυσης επενδύσεων».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση του «Καλαθιού του νοικοκυριού» για ακόμα ένα εξάμηνο, προσθέτοντας ότι «στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή θα είμαι πιο συγκεκριμένος και για το πρώτο νομοσχέδιο. Η απάντηση δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα. Είναι καλοδεχούμενα αλλά η απάντηση είναι συμπίεση των τιμών και μέσα από μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στη μείωση της φορολογίας».

Όσον αφορά, τέλος, στην παραίτηση Τσίπρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κυρίου Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Μπορώ να μιλήσω για το δικό μας κόμμα, τη μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε και το εκλογικό αποτέλσμα αποτυπώνει τη δυνατότητα να συνενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις που δεν μας είχαν επιλέξει στο παρελθόν. Θα δουμε εν καιρώ τι θα γίνει με την αντιπολίτευση. Πρώτο μου μέλημα είναι να προωθήσω με μεγάλη ταχύτητα το κυβερνητικό έργο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr