Μητσοτάκης πανδημία

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη εφόσον υπάρχει θετική εισήγηση να υλοποιήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα» επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, καθώς κάθε άνοιγμα της οικονομίας εγκυμονεί τον κίνδυνο για αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Κ. Μητσοτάκης  προανήγγειλε:

  • Κάλυψη ενοικίου επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ακόμα ένα μήνα τον Φεβρουάριο
  • Για δύο μήνες ακόμα κανονικά θα καταβάλλονται όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έχουν λήξει.

Δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα πραγματικά δεδομένα

«Αυτή η συζήτηση είναι μία ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις σε απορίες που δικαιολογημένα απασχολούν τους πολίτες και να διαλυθούν μύθοι που διακινούνται», είπε ξεκινώντας την πρωτολογία του στη βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι “μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο προτάσεων, αλλά δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα και την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας”.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης :

  • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC σήμερα όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.
  • Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου, έφτασε στο μέγιστο στις αρχές Δεκεμβρίου και κατόπιν υπάρχει μια αποκλιμάκωση.
  • Σήμερα οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 1.690. Αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων, σήμερα ανέρχονται σε 328.

Η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία στις εορτές 

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οφείλεται πρώτα και πάνω από όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες των υγειονομικών οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου στις περιοχές που επιβαρύνθηκαν από covid19 υπερέβαλαν τους εαυτούς τους και αντιμετώπισαν μία κρίση πρωτοφανή με επαγγελματισμό με αφοσίωση και ανθρωπιά.

Αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με πολύ λίγες εξαιρέσεις, η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών», συμπλήρωσε.

«Ξεπεράσαμε το σκόπελο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε και η πολιτική απόφαση, διότι πολιτική απόφαση ήταν, για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να επανέλθουμε σε όλη τη χώρα σε ένα αυστηρότερο καθεστώς lockdown από αυτό που είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.

«Εκτάκτως η Πολιτική Προστασία διατηρεί σε τοπικό επίπεδο αν δει κάποια έξαρση της πανδημίας να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα», τόνισε.

Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ – Σήμερα έχουμε 1295

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλω να θυμίσω στην αξιωματική αντιπολίτευση πως όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι κάθε χειμώνα όταν είχαμε την εποχική γρίπη είχαμε αναμονές στις Εντατικές που έφταναν και τις 30 ημέρες.

Σήμερα έχουμε στη διάθεση μας 1295 μονάδες εντατικής θεραπείας, εκτιμούμε ότι θα προστεθούν 150 τους επόμενους δύο μήνες. Και σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

Έχουμε την ασφάλεια να συζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών

Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος που ήταν να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων μόνο από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «η οικονομία δοκιμάζεται» και εξήγησε πως «για να χρηματοδοτούμε την Υγεία, χρειάζεται και μια υγιής οικονομία». Κατέστησε σαφές πως «κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» και ανέφερε πως εντός του 2020 «διαθέσαμε 24 δισ. ευρώ».

Πηγή: economico.gr