έμφυλης βίας

Την πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, την ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 (ΕΣΔΙΦ) που καταρτίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Για πρώτη φορά καταρτίζεται στην Ελλάδα 

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταρτίζει, χρηματοδοτεί και υλοποιεί ένα οριζόντιο εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια αλλά και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αποτυπώνουν πως βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ στους πλέον κρίσιμους δείκτες ισότητας των φύλων και συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις, στην κεντρική πολιτική σκηνή, στην αυτοδιοίκηση.

Οι βασικές παραδοχές για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα 

Στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 παρουσιάστηκαν αρχικά οι βασικές παραδοχές για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ενώ στη συνέχεια αναλύθηκαν οι δράσεις.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που υφίστανται βία, θέλουν πλέον να μιλήσουν και να αναζητήσουν διέξοδο ενώ άμεση η ανάγκη να ενισχυθούν στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να αυξηθεί η ενημέρωση και η ενεργοποίηση όλων μας σε θέματα φύλου.

Καθολική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει και ήδη εφαρμόζονται κρίσιμες πολιτικές όπως η καθολική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα «Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», που καλύπτει με voucher 150.000 παιδιά και επιπλέον 13.500 φέτος καθώς και η ψήφιση ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης γυναικών στους χώρους εργασίας (ΜeΤοo).

Παράλληλα έχουν επεκταθεί οι γονικές άδειες 4 μηνών και στους δύο γονείς, υλοποιείται το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιού 2 μηνών έως 2,5 ετών και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν χώροι φύλαξης παιδιών σε επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειώνεται δε ότι τα παραπάνω αποτελούν πολιτικές που στοχεύουν στην εξισορρόπηση της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή και εν τέλει στη μείωση του χάσματος στην απασχόληση των γυναικών.

Που στοχεύει το νέο σχέδιο 

Η εφαρμογή του σχεδίου όπως έχει υπολογιστεί από το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση από 1 έως 6 μονάδες και το διαθέσιμο εισόδημά τους κατά 0,5% έως 2,5%,μειώνοντας παράλληλα το ποσοστό φτώχειας στο συνολικό πληθυσμό από 0,4 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες ενώ οι πιο μεγάλες μειώσεις της φτώχειας εκτιμήθηκαν για οικογένειες με παιδιά, καθώς και πολυμελή νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr