Μητσοτάκης Μέρκελ

Για μια «πολύ διαφορετική Ελλάδα» από αυτή που γνώρισε την τελευταία δεκαετία η Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους στον Τύπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι υποδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ ως ο όγδοος έλληνας πρωθυπουργός με τον οποίο συνομίλησε επί της καγκελαρίας της και έκανε σύντομη ανασκόπηση όσων συνέβησαν επί της καγκελαρίας της σε θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα.

Η ομιλία του πρωθυπουργού περιείχε πολλές αναφορές και μηνύματα στην Τουρκία, με τον κ. Μητσοτάκη να αφήνει αιχμές για την ευρωπαϊκή στάση κατά το παρελθόν.

Οι δηλώσεις των δυο ηγετών ξεκίνησαν με τον οικοδεσπότη, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει αναφορά στη 16χρονη θητεία της (σ.σ. είναι ο 8ος πρωθυπουργός που τη συναντά) και για τη σφραγίδα που αφήνει η Άνγκελα Μέρκελ.

Σας καλωσορίζουμε σε μία διαφορετική χώρα 

“Κα καγκελάριε, η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα απ’ αυτή που γνωρίσατε, κάτι που αναγνωρίζουν και οι συμπολίτες σας”.

“Είναι αλήθεια πως ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα έφτασαν εύκολα στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Κι εσείς παραδεχτήκατε με γενναιότητα ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες τις ώρες της κρίσεις.

Φωνή της λογικής, αλλά άδικη κάποιες στιγμές 

Σε όλο αυτό το διάστημα, η Άγκελα Μέρκελ ήταν η φωνή της λογικής σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, άδικη ίσως κάποιες στιγμές. Ιδίως το ’15 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη”, είπε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για το ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ στις Συνόδους Κορυφής, όπου, όπως είπε, δεν πρότεινε απλά λύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά επίσης στην προκλητικότητα της Τουρκίας, λέγοντας πως η Άγκυρα δεν έχει στόχο μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και τη Δύση. “Συχνά η δυτική ψυχραιμία, ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία“, είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θέλει να αλλάξει γιατί “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους κανούς φίλους”.

Δεν μπορεί να είναι απάντηση η λιτότητα 

“Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα και αυτό πρέπει να είναι παρακαταθήκη για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας σαφή τη θέση της Ελλάδας για το δημοσιονομικό πλαίσιο.

“Αγαπητή Άνγκελα μας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει πάντα ως πολίτη και ως φίλη. Είναι άλλωστε η πόλη που εδώ και 2.500 χρόνια, τιμά την πρώτη ιδιότητα”.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του με μια αναφορά σε φράση του Γκαίτε: “Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο”.

Άνγκελα Μέρκελ: Υπήρξαν… “ζωντανές” οι σχέσεις μας

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ “μεταφράζοντας” τη φράση του Γκαίτε “υποσχέθηκε” ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα.

“Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία ήταν “ζωντανές”. Είχα απόλυτη επίγνωση για την επιβάρυνση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα και ήταν συνεδεμένο με την παραμονή στο ευρώ. Βρήκαμε κοινό βηματισμό αλλά και να παραμένει η Ελλάδα μέλος της Ε.Ε.

Μετά αντιμετωπίσαμε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το μεταναστευτικό και μας έδειξε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνεργαστούμε και με την Τουρκία.

Συζητήσαμε και χθες και σήμερα ότι πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Είναι δύσκολο να βρίσκονται λύσεις μέσω του διαλόγου.

Δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε στενά. Γι’ αυτό στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation EU. Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία να μπορούν να κάνουν μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις”.

“Θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω για τη συνεργασία”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr