Μητσοτάκης: Γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου

Γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου με πόρους που θα προκύψουν από την έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και από τον κρατικό προϋπολογισμό» προανήγγειλε από την 86η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Στόχος την παρέμβασης, είναι μια «σχετικά λογική» τιμή για το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου για τους καταναλωτές θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την εμπορική του τιμή.

Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

«Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρώτη εισηγήθηκε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Όχι μόνο στο ρωσικό αέριο, αλλά συνολικά στο TTF*», όπως είπε. Σημείωσε ότι μέσω του πλαισίου που θεσπίστηκε το καλοκαίρι έχει ανακτηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις ενεργειακές εταιρείες, ενώ προς παρόμοιο μηχανισμό φαίνεται να κινείται και η Κομισιόν.

Κίνητρα για εξοικονόμηση

Σημειώνεται ότι με τον ελληνικό μηχανισμό ανακτώνται τα υπερκέρδη από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και οδηγούνται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από όπου και αντλούνται ως επιδοτήσεις και στοχευμένες ενισχύσεις προς του καταναλωτές.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι εξετάζεται τρόπος επιδότησης ώστε να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές, αλλά παράλληλα να δίνεται κίνητρο για εξοικονόμηση καθώς είναι επιβεβλημένο να μειωθεί η κατανάλωση.

Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για «διαστροφή της πραγματικότητας» από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Προανήγγειλε δε παρέμβαση «στην αντλία» ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να δοθεί έτσι κίνητρο για χρήση του εν λόγω καυσίμου έναντι του φυσικού αερίου. Το επίδομα θέρμανσης θα επεκταθεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

—————-

(*) ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Title Transfer Facility (TTF).Θεωρείται η πλέον αντιπροσωπευτική – λόγω της ρευστότητας της αγοράς – πλατφόρμα τιμολόγησης στην Ευρώπη και ως εκ τούτου, πολλές φορές χρησιμεύει ως δείκτης τιμολόγησης για τη συνολική ευρωπαϊκή αγορά εισαγωγής LNG.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr