Μητσοτάκης υπουργικό

Για τα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης λόγω του πληθωρισμού, το σχέδιο αντιμετώπισης της επικείμενης έλλειψης προϊόντων που εισάγονται από τα εμπόλεμα κράτη, όπως το ηλιέλαιο, αλλά και για το νέο νομοσχέδιο αναβάθμισης των πανεπιστήμιων με αλλαγές τόσο στην αναγνώριση των πτυχίων, όσο και στα προγράμματα Erasmus μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Πρόσθετα μέτρα για ζωοτροφές και λιπάσματα 

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα, το αμέσως επόμενο διάστημα, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, ειδικά για τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, και ειδικές μέριμνες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε για τα ενεργειακά και ειδικά για τη δρομολόγηση της σταδιακής αλλά δραστικής, όπως είπε, αντικατάστασης του ρωσικού αερίου από άλλες εφοδιαστικές πηγές, προσθέτοντας ότι σε αυτόν τον νέο ενεργειακό χάρτη ο οποίος διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όπως είπε, στο τραπέζι βρίσκεται η ελληνική πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου στο όνομα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και οι πρώτες αποφάσεις που πάρθηκαν ως προς τη συνεννόηση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών καταδεικνύουν ότι αυτή είναι μια επιλογή που μπορεί να έχει απτά, ουσιαστικά και γρήγορα αποτελέσματα», σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι στο τραπέζι βρίσκεται και η πραγματικά πολύπλοκη διαδικασία του ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου το οποίο, τελικά, είναι αυτό που καθορίζει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ψεύδεται η αντιπολίτευση 

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι ψεύδεται, με αφορμή το αίτημά της για πλαφόν στην τιμή του ρεύματος. «Μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών. Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις επιστρέφουν στους πολίτες μέσω άλλων επιβαρύνσεων. Γιατί αυτό το οποίο αποκρύπτουν οι ψεύτες της αντιπολίτευσης είναι πως οι εθνικές παρεμβάσεις κοστίζουν τελικά στα δημόσια ταμεία των χωρών, αναγκάζοντάς τις τελικά μετά να καταφεύγουν σε νέους φόρους», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι  ο ίδιος ανακοίνωσε έκτακτη φορολόγησή τους με συντελεστή 90%, ωστόσο, «τα ποσά τα οποία θα φορολογηθούν, δεν μπορούν να βγαίνουν από το καπέλο του κάθε δημαγωγού, πρέπει πρώτα να υπολογιστούν με σαφήνεια από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, τη ΡΑΕ, και πρέπει να υπολογιστούν σωστά, με τα κέρδη, τους φόρους και τις εκπτώσεις οι οποίες έχουν δοθεί. Και έτσι ακριβώς θα γίνει».

Η κυβέρνηση δεν έχει ιδεολογικές εμμονές

Πρόσθεσε, δε, πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν έχει ιδεολογικές εμμονές, δεν διστάζει να δρα υπέρ του πολίτη και να ρυθμίζει, όπου χρειάζεται, την ασυδοσία των αγορών. Με αυτόν τον τρόπο σκεφτόμαστε και πράττουμε κι ας αιφνιδιάζουμε που και που τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως μετά από έναν μήνα πολέμου στην Ουκραία, με «αίμα στα μέτωπα, πρόσφυγες στα σύνορα και ενεργειακή θύελλα με έκρηξη τιμών παντού στον κόσμο».

«Θα έλεγα ότι τα τελευταία δύσκολα κύματα της πανδημίας ενώνονται τώρα με αυτά της ρωσικής εισβολής διαμορφώνοντας ένα πρωτόγνωρο κλίμα διεθνούς ανησυχίας απέναντι σε ένα απρόβλεπτο, σε ένα πολύ επιθετικό αύριο», είπε.

Σε τέσσερις κατευθύνσεις τα μέτρα στήριξης 

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, με δεδομένες τις ευρωπαϊκές ταχύτητες στην ωρίμανση των αποφάσεων, η κυβέρνηση κινείται αυτόνομα σε τέσσερις κατευθύνσεις :
• Ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων με το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ το οποίο θα έχει δοθεί πριν από το Πάσχα,
• κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα,
• επιδότηση των καυσίμων και
• ειδικές πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για τις μεταφορές μας.

Και σε αυτές, όπως είπε, θα προστεθούν και άλλες για την επάρκεια της αγοράς, για κάποιες εισαγωγές από εμπόλεμα κράτη, οι οποίες τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού ή να παραχθούν και εδώ, όπως για παράδειγμα με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση. Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης.

Διαβεβαίωσε, πάντως, για μία ακόμη φορά ότι έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας.

Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων 

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων, που θα συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δίνουν βάρος από τη μία στην ποιότητα των σπουδών και από την άλλη στη σύνδεσή τους με την αγορά εργασία, ενώ τελειώνει πια οριστικά αυτή η αφόρητη ταλαιπωρία του ΔΟΑΤΑΠ, με σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες θα ψηφιστούν σε αυτό το νομοσχέδιο.

“Το βλέμμα μας είναι στραμμένο πρώτα και πάνω απ’ όλα στον φοιτητή. Αυτόν υπηρετούμε και έχουμε μία υποχρέωση: το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα να παρέχει πτυχία με αντίκρισμα, τα οποία θα προετοιμάζουν τον φοιτητή για την πολυπλοκότητα ενός κόσμου ο οποίος αλλάζει συνέχεια.

Η παιδεία ήταν πάντα στη χώρα μας, η δημόσια παιδεία, βασικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Οφείλει να παρέχει σε όλους πραγματικά εφόδια προόδου. Και θα έλεγα ότι είναι και ένα πεδίο που δοκιμάζεται τελικά η φιλελεύθερη σκέψη απέναντι στο δόγμα της καθήλωσης. Και γι’ αυτό και η μεταρρυθμιστική αυτή τομή έχει τόσο μεγάλη σημασία”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr