Κυριάκος Μητσοτάκης

«Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις» απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα αν σκέπτεται να προωθήσει άμεσα αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Δεν είμαι κωλοτούμπας. Εχω πει ότι κανόνες παιχνιδιού έιναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Ο νόμος αυτός δίνει bonus με πιο κλιμακωτό τρόπο και θέτει πτον πήχη στο 37 με 38%. Θα ήταν ανεύθυνο να πω ότι αλλάζω τον νόμο και κατεβάζω τον πήχη. Προτιμώ να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογες πρέπει να πετύχει μια ισχυρή κυβέρνηση μέσα από αυτοδύναμη ΝΔ» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για πιθανή μετεκλογική συνεργασία

  • Η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής
  • Θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό θα συνιστά πολιτική τερατογένεση.

Για πιθανή  κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ

  • Η πρώτη κάλπη αποκτά σημαντικά χαρακτηριστικά. Μαθηματικά υπάρχει το ενδεχόμενο της κυβέρνησης συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά το ότι η ΝΔ θα είναι 1ο κόμμα.
  • Θεωρώ ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Σέβομαι τον κ. Βενιζέλο, αν και δεν συμφωνήσαμε τελευταία. Με τον κ. Βενιζέλο και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πιο πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν παρά από αυτά που μας χωρίζουν. Ήταν άλλωστε ένας από αυτούς που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια με τη σκευωρία της Νοβάρτις.

Για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

  • Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες, η υπόθεση είναι σοβαρή, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, δέχθηκα παραιτήσεις, ανοίξαμε τη Βουλή μία εβδομάδα νωρίτερα, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής.
  • Δεν θα κάνουμε φύλλο και φτερό τις μυστικές μας υπηρεσίες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία.
  • Κατανοώ το θυμό του κ. Ανδρουλάκη, αλλά κάνει μία εργαλειοποίηση του θέματος, έχει τη δυνατότητα να λάβει τις απαντήσεις από την ΕΥΠ.

 Για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας…

“Έχουμε εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από πρωτοβουλίες για να μειώσουμε τη ζήτηση φυσικού αερίου και για τη σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη”.

 Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δημογραφικό. 

“Η κυβέρνηση μας έδωσε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και φέτος σημειώσαμε ρεκόρ. Εισάγαμε θεσμούς, όπως οι “νταντάδες της γειτονιάς”.

Θα έπρεπε να μας απασχολεί πάρα πολύ αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Πολλά χωριά μας ερημώνουν. Πολιτική μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία είναι να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά και να ενισχυθούν αυτές οι περιοχές για να μην ερημώνουν. Δεν μιλάμε μόνο για τα χωριά, αλλά και για τα νησιά”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr