Μητσοτάκης εμβολιασμοί

Η πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, στην σκιά και του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη με τις φαρμακοβιομηχανίες, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στην χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι χθες πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 20.000 εμβολιασμοί, καθώς και πως σήμερα ή αύριο ο συνολικός αριθμό των χορηγημένων δόσεων θα ανέλθει στις 200.000.

«Ασκούμε μεγάλη πίεση στις φαρμακευτικές»

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερους, πλην όμως είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διαδικασιών αγορών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε πως έχει ασκηθεί μεγάλη πίεση στις φαρμακευτικές ώστε να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί. Στο σημείο αυτό στάθηκε και στην στρατηγική της Ελλάδας ώστε να διαφυλαχθεί η δεύτερη δόση ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα πως σε όσους έχει χορηγηθεί ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου, θα λάβουν και την δεύτερη εντός των χρονικών ορίων για τα οποία τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση.

«Εκτιμούμε ότι θα έχουμε και ένα ακόμα εμβόλιο το οποίο πιστεύω ότι θα εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και θα προστεθεί στη φαρέτρα των εμβολίων. Αλλά ήταν και πάρα πολύ σωστή, ξέρετε, η στρατηγική μας να διαφυλάξουμε τη δεύτερη δόση, ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση εντός των χρονικών ορίων για τα οποία τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν μια διαφορετική στρατηγική και καθώς δεν έχουν αυτή τη στιγμή εμβόλια, γιατί υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις, αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία. Το εμβόλιο σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Υπήρξε μεγάλη συμμόρφωση στα μέτρα με το άνοιγμα της αγοράς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξέλιξη της πανδημίας, είπε ότι «αν και στην Ελλάδα έχουμε από τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα».

Τόνισε επίσης πως υπήρξε αρκετά μεγάλη συμμόρφωση με τα μέτρα παρά το μερικό άνοιγμα της αγοράς, άρα υπάρχει σιγουριά ότι δεν θα έχουμε πρόσθετα προβλήματα, ενώ αναφερόμενος στις μεταλλάξεις ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεδομένης της αύξησης κινητικότητας και των μεταλλάξεων οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και να δίνουμε χρόνο ανάμεσα στις αποφάσεις μας».

«Όλοι υποδεχθήκαμε το άνοιγμα της αγοράς με ικανοποίηση, ειδικά οι επαγγελματίες, οι οποίοι είδαν αυξημένους τζίρους. Παρά τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε, θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπήρχε συμμόρφωση και από τους πολίτες, αλλά και από τους επαγγελματίες, κάτι το οποίο μας κάνει να αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν θα έχουμε πρόσθετα προβλήματα. Δρομολογείται το άνοιγμα των σχολείων -των γυμνασίων και των λυκείων.

Όλα αυτά, όμως, αυξάνουν συνολικά την κινητικότητα, άρα και τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Αν προσθέσετε σε αυτό και το γεγονός ότι οι επιστήμονες ανησυχούν, και δικαιολογημένα, για τις νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, αυτό μας υποχρεώνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μελετάμε κάθε βήμα πολύ προσεκτικά και να αφήνουμε χρόνο από το ένα βήμα στο επόμενο για να αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας», τόνισε.

Κ. Σακελλαροπούλου: Να παραμένουμε σε εγρήγορση

Από την πλευρά της η κα Σακελλαροπούλου είπε πως «πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση γιατί  ο ιός είναι μια συνεχής και ενεργή απειλή. Είναι πράγματι αναγκαίο, όπως το είπατε και εσείς, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων να γίνει με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα, αυτή που επιδείξαμε ως τώρα. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο ώστε αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε για το καλό όλης της κοινωνίας».

Πηγή: economico.gr