Μητσοτάκης Βουλή

Τους σημαντικούς, πολυεπίπεδους λόγους για τους οποίους είναι εξαιρετικά σημαντική η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από του βήματος της βουλής. Ταυτοχρόνως, πέταξε το γάντι στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, να απαντήσει με καθαρές κουβέντες αν ωφελεί ή όχι τα εθνικά μας συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Η εξαιρετική σημασία της αμυντικής συμφωνίας 

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συμφωνία αυτή γίνεται σε μία στιγμή, που η Αμερική, διευρύνει την παρουσία της στην Ανατολική μεσόγειο αναγνωρίζοντας και ενεργειακό συμφέρον, και υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία μέσα στην οποία εκδηλώνεται, με έναν θερμό πόλεμο να εξελίσσεται μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο , με ενεργειακή ένταση και με ένταση στο Αιγαίο και με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο.

«Η συμφωνία γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ως συνετού εταίρου που εγγυάται την ασφάλεια έναντι των παροξυσμών των γειτόνων.

Μία συμφωνία που επιδρά ταυτόχρονα στην οικονομία και την ενέργεια και αναβαθμίζει ουσιαστικά την Ελλάδα στο προσκήνιο των παγκόσμιων εξελίξεων» είπε και χαρακτήρισε ως απόδειξη τόσο την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου για συνάντηση αλλά και την τιμητική για τον ίδιον πρόσκληση για ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Αμερικανικής Γερουσίας και του Κογκρέσου.

Η διπλή πρόσκληση από τις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η συμφωνία που επιδρά όχι μόνο άμυνα και διπλωματία αλλά οικονομία και ενέργεια».

«Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η πρόσκλησή μου στον Λευκό Οίκο για να συναντηθώ με Αμερικανό πρόεδρο και να έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που απευθύνεται στην αμερικανική γερουσία και βουλή αντιπροσώπων. Μεγάλη τιμή που δηλώνει ότι η πατρίδα μας αντιμε5πίζεται από τους συμμάχους ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να απαιτήσει και αυτός συνέπεια και αλληλεγγύη από τους εταίρους του», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Οι τρεις λόγους για τους οποίους είναι τόσο σημαντική η συμφωνία 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η υπερψήφιση της συμφωνίας είναι πολύ σημαντική για τρεις λόγους :

  • Περιλαμβάνει ρητή δέσμευση πως η παρουσία ΗΠΑ στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ορίζοντα μακρύ. Αυτό σημαίνει ότι σε μια εποχή που ΗΠΑ στρέφονται προς περιοχή Ινδοειρηνικού αποφασίζουν ταυτόχρονα να ενισχύσουν παρουσία τους στην Ελλάδα. Γίνεται κατανοητή προστιθέμενη αξία της γεωπολιτικής επένδυσης στον τόπο μας τόσο για ΕΔ όσο και για τις περιοχές που θα λειτουργήσουν οι νέες δομές . Και άλλα κράτη της ΕΕ επιδιώκουν σήμερα να κάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει η Ελλάδα
  • Αυτή η διμερής συνεργασία είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στο χώρο. Οι ΗΠΑ εγκαθίστανται σε 4 ακόμα σημεία που θα εξυπηρετούν και τους 2 συμμαχικούς στρατούς υπό ελληνική διοίκηση. Στην Σούδα αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της Βάσης έναντι απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο με 2 στρατόπεδα σε Βόλο και Αλεξανδρούπολη. Στην Αλεξανδρούπολη αξιοποιείται το λιμάνι
  • Η νέα συμφωνία στο προοίμιο της καταγράφει την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής και ένοπλης επίθεσης. Μια διατύπωση που δεν θα ξέφυγε της προσοχής σας ότι την επαναλαμβάνει και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην επιστολή του επισημαίνοντας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Θα ήταν χίμαιρα αν…

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως η σημερινή συμφωνία με τις ΗΠΑ θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί τριετία πρωτοβουλιών που άλλαξαν διεθνή εικόνα του τόπου γιατί η Ελληνική φωνή ακούγεται πλέον παντού. «

Ολοι ξέρουν ότι εμείς προστατέψαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Εβρο και περιορίσαμε τις μεταναστευτικές ροές. Εμείς πρωταγωνιστήσαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και εισφέραμε καθοριστικά στην δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης.

Ολοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μεγάλωσε επι ημερών αυτής της κυβέρνησης. Αυξησε χωρικά ύδατα Ιόνιο. Οριοθέτησε ειρηνικά και σύμφωνα με Διεθνές Δίκαιο την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Ολοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δυναμώνει τις σχέσεις με αραβικό κόσμο και υπογράφει αμυντική σχέση με φίλη Γαλλία. Όλα αυτά έγιναν επι των ημερών μας. Το κάναμε δίπλα στο ΝΑΤΟ οικοδομώντας παράλληλα την έννοια της ευρωπαϊκής αυτονομίας».

Το μεγαλύτερο σχέση στήριξης της κοινωνίας και οικονομίας 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Οσο συνέβαιναν όλα τα παραπάνω η χώρα προωθούσε το μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης κοινωνίας και οικονομίας με πακέτο 43 δισ. ευρώ.

Παρά την πρόσθετη εισαγόμενη ενεργειακή κρίση είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης. Κατορθώσαμε να ρίχνουμε τους φόρους και να ανεβάζουμε τα εισοδήματα. Ναι εμείς καταφέραμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 1 δισ. ευρώ».

Οι επενδύσεις αυξάνονται – η ανεργία μειώνεται 

Συνεχίζοντας τόνισε: «Όλα αυτά έγιναν την ώρα που οι επενδύσεις αυξάνονταν και η ανεργία μειωνόταν. Όταν η ακρίβεια πέρασε τα σύνορά μας διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση αλλά έως τότε δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια .

  • Προωθούμε εθνικό σχέδιο στήριξης αγροτών και νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Απέναντι στην μέχρι τώρα αδράνεια Βρυξελλών απαντήσαμε με πλαίσιο στήριξης. Είπαμε με θάρρος ότι οι στηρίξεις που παρείχαμε στα νοικοκυριά κάλυψαν χαμηλές καταναλώσεις αλλά όχι με μεσαίες και υψηλές και ερχόμαστε σήμερα να καλύψουμε το 50% των πρόσθετων βαρών απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με ποσά από 30 έως 600 ευρώ»
  • «Παρεμβαίνουμε με νέο πλαίσιο οριζόντιας στήριξης που επιβάλλει έμμεσο πλαφόν στις τιμές λιανικής. Θα το επαναλάβω: είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι γιατί καμία εθνική προσπάθεια δεν 4είναι σε θέση να αμυνθεί πλήρως στην λαίλαπα. Και όποιος σε αυτή την αίθουσα ισχυρίζεται ότι έχει μαγικό ραβδί να κρατήσει τις τιμές ρεύματος στα επίπεδα του 2020 λέει ψέματα», είπε ο πρωθυπουργός.
  • Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τα προσεκτικά βήματα του σήμερα δεν θα υπονομεύσουν την πορεία προς το αύριο Θα υπερασπιστώ την προσπάθεια της κυβέρνησής μας να υψώσει τα ισχυρότερα δυνατά αναχώματα στην ακρίβεια. Νιώθουμε ακούμε προσπαθούμε και αισθάνομαι ότι οι αντίπαλοί μας δεν αντιλαμβάνονται πως μια ευρωπαϊκή δύναμη όταν απαιτείται αναλαμβάνει φιλόδοξες εθνικές προσπάθειες και πως μια φιλελεύθερη παράταξη λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις. Η δική μας παράταξη είναι που θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιριών με 90%».

Η αμυντική μας πολιτική συνοδεύει σταθερά τη διπλωματία μας 

Επανερχόμενος στα αμυντικά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η αμυντική μας πολιτική συνοδεύει σταθερά την διπλωματία μας.

Η δική μας κυβέρνηση διόρθωσε προβληματική κατάσταση στις ΕΔ με αδράνεια 10ετίας και προχώρησε σε στοχευμένα προγράμματα εξοπλισμών. Η δική μας κυβέρνηση επένδυσε στα μαχητικά Rafale που αλλάζουν ισορροπία στο Αιγαίο.

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς παίρνουμε ανθυποβρυχιακά Ρομέο, εμείς παίρνουμε σε προνομιακή τιμή 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες [email protected] Εσείς στην αξιωματική αντιπολίτευση τι κάνατε; Ένα μεγάλο πρόγραμμα να το θυμίσουμε: 500 εκατ. για αναπαλαίωση αεροπλάνων 50 ετών.

Ένα πρόγραμμα βαθιά προβληματικό. Σήμερα κανένα αεροπλάνο δεν πετάει απ αυτά. Για να τα θυμόμαστε. Για να λογοδοτήσει και ο παλιός σας εταίρος ο κ. Καμμένος. Με αυτόν συγκυβερνήσατε κ. Τσίπρα και σε αυτόν αναθέσατε τον τομέα της Εθνικής μας Αμυνας.

«Κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που συνεχώς αναδιαμορφώνεται . Γιατί τότε ή θα συνθλίβεται όταν μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες ή θα βρεθεί σε σκοτεινό κενό. Ισχύει περισσότερο για κράτη με αστάθμητους γείτονες. Πείτε μου μια φορά που η Ελλάδα μεγαλούργησε χωρίς οικοδόμηση κατάλληλων συμμαχιών», είπε.

«Σε τέτοιες συνθήκες η λεγόμενη ουδετερότητα που υπερασπίζεστε μετατρέπεται σε μοναχικότητα. Η δήθεν ανεξάρτητη πολιτική οδηγεί σε εξάρτηση τετελεσμένων που δημιουργούν άλλοι», είπε.

Εμείς δεν μετεωριζόμαστε σε 4 σημεία του ορίζοντα

«Η δική μας πολιτική είναι σαφής: δεν μετεωριζόμαστε σε 4 σημεία του ορίζοντα ούτε δηλώνουμε αδέσμευτοι για να δεσμευτούμε στο άγνωστο. Το λεμε καθαρά: είμαστε με την συμμαχία της Δύσης, ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με την Δημοκρατία», σημείωσε.

«Και το κάνουμε όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Δύσης αλλά γιατί η γεωστρατηγική συμπαράταξη ταυτίζεται με την εθνική παράδοση της χώρας μας. Με τον τρόπο αυτό ερμηνεύεται η η στάση μας μαζί με την Ουκρανία. Στην εξωτερική πολιτική μας οι θέσεις αρχής συμβαδίζουν με εθνικά μας συμφέροντα», είπε.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «η παρουσία μας σε συμμαχίες θα είναι δυναμική. Είμαστε δεδομένοι φίλοι ώστε να έχουμε αν χρειαστεί και δεδομένη στήριξη. Αλλά ταυτόχρονα αναζητούμε προωθητικούς συσχετισμούς και στο εσωτερικό των συνασπισμών στους οποίους είμαστε μέλη. Βλέπουμε την ενίσχυση διμερών συμμαχιών με Γαλλία, ΗΠΑ και άλλου».

Το μήνυμα στην Τουρκία 

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε: «Επαναλαμβάνω , είμαστε ανοικτοί σε θετικές προσεγγίσεις και απόλυτα κλειστοί σε εθνικές υποχωρήσεις».

Μιλώντας για τα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Η κρίση Ουκρανίας μας διδάσκει ότι πόλεμοι δεν γίνονται μόνο με όπλα αλλά και με καύσιμα. Αντιμετωπίζουμε την Αλεξανδρούπολη ως υπερπολίτιμη πόλη για το ΝΑΤΟ και ολόκληρη την Βαλκανική και Ανατολική Ευρώπη. Μέσω της Αλεξανδρούπολη θα μπορούν να εφοδιάζονται με αέριο επιτυγχάνοντας απεξάρτηση από την Ρωσία».

Το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα 

Σας ρωτώ κ. Τσίπρα: Ωφελεί ή όχι τα εθνικά μας συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην Θράκη; Καθαρή θέση κ. Τσίπρα Η χώρα σήμερα διαθέτει καθαρή ματιά και σαφείς στόχους. Η Συμφωνία πίστευα ότι συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να ψηφιστεί από τις περισσότερες πτερυγες της Βουλής. Φοβάμαι ότι και πάλι η αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει να αποτελέσει εθνική εξαίρεση . Λέει και πάλι όχι σε μια εξέλιξη που αναβαθμίζει την χώρα /. Λυπάμαι γιατί λέτε πάλι όχι. Όπως είπατε στην ενίσχυση της πολεμικής Αεροπορίας με Rafale. Είπατε ότι στις αμυντικές δαπάνες και στις αμυντικές συμφωνίες. Τι μας λέγατε για την Ελληνογαλλική συμφωνία; Μας λέγατε ότι θα γυρίσουν φέρετρα από το Σαχέλ. Που είναι αυτά που λέγατε; Δεν μπορείτε σήμερα να πάρετε πίσω την αρνητική σας ψήφο στην συμφωνία με Γαλλία. Κατέγράφη επιλογή σας. Τουλάχιστον τώρα μην προσθέσετε κ. Τσίπρα στον γκρίζο κατάλογο των λαθών σας ένα ακόμα με εθνικές συνέπειε.ς

«Δεν ευσταθούν όσα λέτε. Δεν μπορώ να ακούω ανοησίες περι εκχώρησης ανεξαρτησίας από το κόμμα που είχε υπουργό άμυνας τον κ. Καμμένο ο οποίος έχει πει διάφορα . Όχι μόνο να αλλάξουμε νόμισμα και να υιοθετήσουμε δολάριο αλλ’α και το αεροδρόμιο της Καρπάθου ως εναλλακτικό του Κανάβεραλ. Αυτά λέγατε κ. Τσίπρα».

«Επιμένω. Κάνω υστάτη προσπάθεια να σας πείσω να αλλάξετε την θέση σας να διαμορφώσουμε πλαίσιο αυτοαντίληψης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής». «Οι συνθήκες αλλάζουν και οφείλουμε να τις διατρέχουμε με τόλμη φροντίζοντας το εθνικό συμφέρον. Ο εύκολος δρόμος είναι της δημαγωγίας. Αντίθετα ο πατριωτισμός ευθύνης απαιτεί ωριμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση . Σας καλώ να κυρώσουμε την Αμυντική συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ και να αποδείξουμε στην πράξη ότι διαθέτουμε την ωριμότητα και αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζεται ο τόπος μας σήμερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr