Η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος της Σερβίας διαχρονικά για την Ευρωπαϊκή προοπτική της, όπως υπενθύμισε σήμερα από το Βελιγράδι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης εργασίας στη Βαλκανική χώρα.

Σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, οι συνομιλίες για την υποδοχή της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια απέκτησαν νέα δυναμική στις Βρυξέλλες, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις που ελήφθησαν για τη σταδιακή ένταξη άλλων κρατών. Ο Έληνας πρωθυπουργός τόνισε, ότι πρέπει το Βελιγράδι να αξιοποιήσει την ευνοϊκή πολιτική συγκυρία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που άκουσε τον Σέρβο πρόεδρο να ομιλεί ξεκάθαρα περί της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του.

“Δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για τα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς να υπάρχει Ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία. Στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα είναι η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη”, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. Ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας πως κάθε φορά που βρίσκεται στο Βελιγράδι αισθάνεται σαν να βρίσκεται σπίτι του, για να συνεχίσει λέγοντας, ότι διαπιστώνει την πρόοδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Σερβίας στο πέρασμα του χρόνου. Όπως είπε, συμβαδίζουν οι δυο χώρες στις ιστορικές επιλογές και η συμπόρευση απέκτησε στρατηγικό χαρακτήρα με την διακήρυξη που υπογράφτηκε το 2019 στην Αθήνα.

“Το βλέμμα μας είναι στραμμένο σε ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας και επιβεβαιώσαμε την απόφασή μας για περαιτέρω συνεργασία, και γι’αυτό είμαι εδώ με τέσσερις υπουργούς και ευρύτατη επιχειρηματική αποστολή”, είπε ο κ.Μητσοτάκης. Τόνισε, ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη διασύνδεση με τη Σερβία μεταξύ άλλων στην ενέργεια και στις μεταφορές και στον εκσυχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη- Βελιγράδι, αλλά και την ολοκλήρωση του άξονα Πειραιά-Βουδαπέστη που, όπως είπε, είναι στρατηγικής σημασίας για την Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και πρέπει να αξιοποιηθούν γι’ αυτό Ευρωπαϊκοί πόροι.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη της Βαλκανικής χερσονήσου και πρόσθεσε, ότι η διμερής συνεργασία επεκτείνεται στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό και η Αθήνα υποστηρίζει τον κάθετο αγωγό μεταφοράς αερίου από τον Νότο στο Βορρά. Μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και άλλων σταθμών, καθίσταται δυνατή η διαμεταφορά φυσικού αερίου στη Σερβία.

“Παράγουμε σχεδόν το 50% της ενέργειας (στην Ελλάδα) από ΑΠΕ και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής ενέργειας. Έχουμε την τεχνογνωσία”, είπε ο κ.Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τη Σερβία ως την “μακράν μεγαλύτερη οικονομία στα δυτικά Βαλκάνια”, υπογραμμίζοντας ότι η “διασύνδεση μας μόνον όφελος μπορεί να έχει για τις δυο χώρες”.

“Μπορούμε να κάνουμε το 2024 χρονιά σημαντικής προόδου για τη Σερβία”, είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, ότι ενημερώθηκε για τον διάλογο με την Πρίστινα – πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου – τονίζοντας τη σταθερή υποστήριξη από την Ελλάδα του διαλόγου ως μονόδρομου για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο πλευρών, η οποία θα σηματοδοτούσε σταθερότητα στην περιοχή.

“Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εντάσεις των τελευταίων μηνών”, είπε ο κ.Μητσοτάκης, για να καταλήξει αναφέροντας πως με τον Σέρβο πρόεδρο συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και στην Ερυθρά θάλασσα, τονίζοντας πως είναι κοινές οι θέσεις μας με γνώμονα το διεθνές Δίκαιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr