Συνάντηση με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί χρυσή τομή και να λήξουν οι κινητοποιήσεις τους που διαρκούν σχεδόν δύο μήνες.

Τι συμφωνήθηκε

Μετά τη τέλος της συνάντησης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής:

  • Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
  • Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
  • Υπήρξε συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικων και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

«Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εξαρχής τόνισε ότι «έχετε ένα δίκιο να αισθάνεστε πληγωμένοι για τη διαχρονική αδιαφορία του κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων σας. Είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και από προηγούμενες κυβερνήσεις» και προσέθεσε ότι «είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και σίγουρα δεν έχουμε κανένα λόγο ή σχέδιο -επειδή τα άκουσα κι αυτά στο δημόσιο διάλογο- να βάζουμε απέναντί μας τον καλλιτεχνικό κόσμο. Kαι νομίζω ότι είμαστε εδώ για να λύσουμε με ειλικρίνεια κάποιες παρεξηγήσεις οι οποίες νομίζω ότι προέκυψαν από τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό».

Για το ζήτημα του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω από αυτά κι ότι οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο για καλλιτεχνικό έργο εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα, το ΑΣΕΠ και το ενιαίο μισθολόγιο», προσθέτοντας ότι «με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών».

Στο επίκεντρο η καλλιτεχνική εκπαίδευση

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι «αυτό που θέλω να καταλάβω από εσάς, δεν είναι τόσο πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε κάτι το οποίο κρίνουμε ότι ως προς το Προεδρικό Διάταγμα ήδη έχουμε θεραπεύσει, αλλά να δούμε κάποιες χρόνιες παθογένειες στα θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τη διαβάθμιση, την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία την οποία μπορεί να ακολουθεί κάποιος καλλιτέχνης και ελπίζω να μπορούμε να καταλήξουμε τουλάχιστον σε έναν οδικό χάρτη για το πώς μπορούμε να κινηθούμε από εδώ και στο εξής».

Σημείωσε, δε, ότι «θα ακούσετε από εμάς πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, διότι νομίζω ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί, ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό. Θα χαρώ πάρα πολύ βέβαια, πρέπει να πω, όταν με το καλό προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση -γιατί είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16-, όσοι διαμαρτυρήθηκαν μετ’ επιτάσεως και ζήτησαν την αναγνώριση της δυνατότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να παρέχει πτυχία τα οποία θα είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακά, να μάς στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε τότε».

Τι λένε οι καλλιτέχνες

Από την πλευρά του καλλιτεχνικού κόσμου, ο πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας Θεάματος ακροάματος, Κώστας Κεχαγιόγλου, τόνισε ότι «καταθέσαμε το σύνολο των αιτημάτων για τα οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, το περιεχόμενο της οποία συνολικά οι συλλογικοί φορείς θα εξετάσουμε για να δούμε αν μας καλύπτει. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρχουν έμπρακτες αποφάσεις, έχουμε προκηρύξει απεργία 24ωρη για την Παρασκευή».

«Σταθήκαμε στο θέμα της ΤΕ για όλους, είναι αίτημα που εξετάζεται από πλευράς του Μαξίμου. Αναμένουμε μέσα στην εβδομάδα να υπάρξει πρωτοβουλία. Έγινε ένας διάλογος που κράτησε δυόμισι ώρες, εξαντλήσαμε τα επιχειρήματά μας και οι δύο πλευρές. Έγινε διάλογος και νομίζω ότι αν υπάρχουν καλές προθέσεις από την κυβέρνηση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το σκόπελο τον οποίο βρισκόμαστε. Περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει και θα την εξετάσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Ο κ. Άρης Λάσκος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ανέφερε: «Ήταν μια έντονη συζήτηση επί δυόμισι ώρες, ειδικά το πρώτο μέρος ήταν σαν να μην εισακουγόμαστε. Μένει να αποδειχθεί αν θα υπάρχει σύγκλιση. Ελπίζουμε τώρα. Σε ανώτατο επίπεδο εκφράσαμε με κάθε λεπτομέρεια την αδικία που υφιστάμεθα επί χρόνια και την αδικία με το Προεδρικό Διάταγμα. Το θέμα είναι να καταλάβει και η απέναντι μεριά ότι η παρεξήγηση είναι πρόβλημα και όχι παρεξήγηση λογοτεχνικού επιπέδου, είναι ηθική παρεξήγηση πρέπει να αποκατασταθεί εντός της εβδομάδας αυτής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr