Μητσοτάκης πρόεδρος Ισραήλ

«Κατάφωρη και απρόκλητη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία εμείς στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικογένεια καταδικάζουμε απερίφραστα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά τη συνάντηση του με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα ως επικεφαλής του Κράτους του Ισραήλ.

Αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής τάξης πραγμάτων 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά την αποψινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να εγκριθούν πολύ αυστηρά μέτρα, και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και προσέθεσε με νόημα ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά αφορά την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής τάξης πραγμάτων και την προστασία της ελευθερίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «θα σταθούμε ενωμένοι στην υπεράσπιση των αξιών μας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και οι σύμμαχοι από ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, θα στείλουν ένα ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο μήνυμα».

Προσέθεσε επίσης ότι αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες, τα ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από το έδαφος της Ουκρανίας και να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην κυριαρχία της.

Η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ το 1990

Τέλος, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ισραηλινό Πρόεδρο του υπενθύμισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνώρισε το Κράτος του Ισραήλ το 1990, αποκαθιστώντας όπως είπε, μια ιστορική αδικία.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, και εξέφρασε την ανησυχία του για την εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας και τους Ισραηλινούς στην Ουκρανία.

«Είστε προσωπικός μου φίλος εδώ και πολλά χρόνια και συγκινήθηκα πραγματικά όταν συναντηθήκαμε και ανταλλάξαμε φωτογραφίες από τη συνάντηση ανάμεσα στον πατέρα μου και τον δικό σας μετά την ιστορική απόφαση του πατέρα σας να αναγνωρίσει το Κράτος του Ισραήλ, κάτι που εκκρεμούσε επί πολύ καιρό» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ισαάκ Χέρτζογκ.

Οι διμερείς σχέσεις προχωρούν με εξαιρετικό τρόπο 

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ τόνισε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις προχωρούν παραγωγικά με εξαιρετικό τρόπο και σήμερα τα δυο κράτη είναι πλήρεις εταίροι και στρατηγικοί σύμμαχοι.

Σημείωσε ακόμη ότι παρακολουθεί από κοντά «τη μεγάλη σας επιτυχία, στο οικονομικό πεδίο και σε τόσα άλλα πεδία» και εκτίμησε ότι «μπορούμε να μοιραστούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής, της περιφερειακής ασφάλειας καθώς και σε τόσα πολλά άλλα ζητήματα».

Ιδιαίτερα θερμό το κλίμα της συνάντησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, που αντικατοπτρίζει τις άριστες, στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών και έρχεται σε συνέχεια της τελευταίας επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ στις 7/12/2021, στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον κ. Χέρτζογκ.

Οι δυο ηγέτες -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις, την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και για θέματα ειδικότερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χέρτζογκ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται και στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για αποφασιστική αντίδραση στη ρωσική επίθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρόεδρο για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις κινήσεις της χώρας μας προς αντιμετώπισή της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr