Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Tην πρόθεσή του να φέρει την ελληνογαλλική συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, εάν αυτό είναι εφικτό, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Προσβλέπω σε μια διακομματική στήριξη μιας συμφωνίας που πιστεύω ότι αποτελεί μια σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η συμφωνία ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεση και δίνει δυνατότητα στη χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα τρία βασικά σημεία

Η μηνιαία μας συνάντηση τόνισε στην ΠτΔ, συμπίπτει με μία πολύ σημαντική στιγμή για την εξωτερική κι αμυντική πολιτική της χώρας. Υπογράψαμε χθες μια πολύ ισχυρή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε τρία σημαντικά στοιχεία.

«1ον: το γεγονός ότι έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν στο ΝΑΤΟ και σε Συνθήκες της Ε.Ε.

Το 2ο: ότι αποκτούν οι ελληνικές Ε.Δ υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες. Και στην επιλογή μας βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του ναυτικού. Αποκτήσαμε πιστεύω τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη τιμή. Κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου αλλά όχι μόνο

Και η 3η διάσταση: Αποτελεί κατά την άποψή μου το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να δούμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, σε μια εποχή που η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Ενίσχυση της Ευρώπης, αλλά όχι σε βάρος του ΝΑΤΟ

«Η Γαλλία είναι η πιο ισχυρή στρατιωτική χώρα στην Ε.Ε. – η μόνη που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και με τον Πρόεδρο Μακρόν μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη ισχυρή αλλά και αυτόνομη, η οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί εάν αυτό απαιτηθεί και μόνη της τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα» είπε ο πρωθυπουργός.  Ξεκαθάρισε εκ νέου πάντως, ότι «η συμφωνία αυτή δεν μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ερμηνευτεί ως υπονόμευση της θέσης της Ελλάδας στην ευρωατλαντική συμμαχία. Το αντίθετο μάλιστα».

Πιστεύω, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως όσο οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και η Ευρώπη αποκτά ενισχυμένη δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας – τόσο ενισχύεται το ΝΑΤΟ και ο διατλαντικός δεσμός. «Και βέβαια ένα από βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως προς την αμυντική μας πολιτική στην Ευρώπη είναι της διαλειτουργικότητας. Όσο περισσότερες χώρες λοιπόν αγοράζουν κοινούς τύπος όπλων τόσο το ζήτημα αυτό επιλύεται».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι φρεγάτες που αποκτούμε είναι πρακτικά ίδιες με αυτές που θα αγοράζει το γαλλικό ναυτικό – τα Rafale ίδια με Γαλλίας προσθέτει και η Κροατία. Γίνονται τα πρώτα δειλά πλην όμως πολύ ουσιαστικά βήματα για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

Ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης

«Κύριε Πρόεδρε, πράγματι η συμφωνία αυτή, έτσι όπως την πληροφορηθήκαμε, είναι πολύ σημαντική για την άμυνα της χώρας μας και τον ρόλο που αυτή επιθυμεί να παίξει, και ήδη διαδραματίζει, ως πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο»  δήλωσε από πλευράς της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Αλλά και ευρύτερα, όπως λέτε, γιατί καλό είναι να υπάρχει η αμυντική θωράκιση ως μήνυμα – κάτι που επιβάλλει η θέση της χώρας μας. Θα έλεγα όμως ότι βρίσκω τη συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική και από τη σκοπιά που αναφέρατε στην αρχή, για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης, η οποία πρέπει να υψώσει μια πιο σημαντική φωνή, όπως συζητήσαμε και με τους άλλους Προέδρους στη συνάντηση της ομάδας Arraiolos στη Ρώμη πριν από λίγο καιρό. Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί, και η Ευρώπη χρειάζεται να βρει σιγά σιγά τον βηματισμό της στο θέμα αυτό, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει βέβαια ότι αμφισβητεί άλλα σχήματα, έχετε απόλυτο δίκαιο» είπε.

«Κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και τη συμμετοχή μας σε αυτή, αλλά χρειάζεται να γίνονται παράλληλα και άλλες κινήσεις, που είναι πολύ σημαντικές. Σε αυτό το πλαίσιο, ελπίζω και εγώ ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά» πρόσθεσε η ΠτΔ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr