Μητσοτάκης σύνοδος

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων βάζει στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από την Ευρώπη να επιδείξει «συνέπεια».

Η Τουρκία δεν είναι στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών, όμως ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην σύνοδο είπε πως η προκλητικότητα της Αγκυρας θα συζητηθεί αύριο, κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών.

Παρέμβαση Μητσοτάκη στον Σαρλ Μισέλ

Η συζήτηση θα γίνει κατόπιν παρέμβασης Μητσοτάκη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, «αφορούσε πρωτίστως το Brexit και την Κλιματική αλλαγή.  Δυστυχώς όμως, η επικαιρότητα μας υποχρεώνει να προσθέσουμε και άλλα θέματα τα οποία θα χρειαστεί να συζητήσουμε.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, συνολικά, στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του CΟVID. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει, ακόμα, αρκετά καλύτερα. Θα χρειαστεί, όμως, απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού -το ξανατονίζω- τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημία”.

“Να δείξει συνέπεια η Ευρώπη προς την Τουρκία”

“Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον Πρόεδρο Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καίτοι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Και συμφώνησε ο Πρόεδρος Μισέλ και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο.

Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου -όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.

Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια στη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Πηγή: economico.gr