Παρουσίαση προγράμματος ΝΔ

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στο Κέντρο Μείζονος Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027, αναπτύσσεται σε πέντε άξονες – ταυτότητες της Ελλάδας οι οποίες αφορούν:

  • Παραγωγική Ελλάδα,
  • Κοινωνική Ελλάδα,
  • Ψηφιακή και Πράσινη Ελλάδα,
  • Δίκαιη Ελλάδα και
  • Ισχυρή Ελλάδα.

«Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτό το πρόγραμμα είναι η φιλοδοξία για το μέλλον», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ‘Ακης Σκέρτσος, στην εισαγωγή της εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, που ξεκίνησε με πέντε νέους ανθρώπους οι οποίοι αφηγήθηκαν μια δική τους προσωπική ιστορία και μίλησαν για το τι περιμένουν από την επόμενη μέρα στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του «Σήμερα θα επιχειρήσουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα επιχειρήσω να σας πω μία ιστορία του πώς οραματίζομαι την Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια.Τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια τα οποία βάλαμε την πρώτη τετραετία της ΝΔ.Κάναμε σημαντικά βήματα προόδου και επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε». 

Η παραγωγική Ελλάδα

Όρισε ως πρώτο άξονα την παραγωγική Ελλάδα, που αναπτύσσεται και παράγει νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το εισόδημα όλων των Ελλήνων.

Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που ήταν σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης και τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως τόνισε, στους μακροοικονομικούς στόχους των επόμενων ετών περιλαμβάνεται η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης διπλάσιων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών αλλά και των εσόδων από τον τουρισμό, τα οποία μπορούν να φτάσουν τα 30 δισ. ευρώ ετησίως, και την ίδια ώρα η μείωση του δημοσίου χρέους στο 140% του ΑΕΠ και της ανεργίας κάτω από το 8%.

Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο και συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά, ανέφερε συγκεκριμένα.

«Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου, αλλά ταυτόχρονα μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές κάτι που αποδεικνύει την απόλυτη συνέπεια πράξεων», τόνισε και έδειξε διαφάνεια όπου αναφέρονταν αναλυτικά οι μειώσεις φόρων.

Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα παρά τις μειώσεις των φόρων.

Επενδύσεις από Pfizer και Microsoft

Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις μεγάλων κολοσσών στη χώρα μας όπως η Microsoft και η Pfizer.

Έδειξε όμως και μια φωτογραφία από τα ναυπηγεία της Σύρου επισημαίνοντας ότι δεν είναι το μόνο ναυπηγείο που ξαναλειτούργησε με άλλους όρους αναφέροντας και τα παραδείγματα της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν λένε πολλά πράγματα αν δε συνοδεύονται και από καλούς μισθούς.

Η πρόκληση ήταν πάντα πώς θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνοντας τους μισθούς σε σύνδεση με την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σκοπός μας είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσει τουλάχιστον τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, υπογράμμισε.

Οι στόχοι της επόμενης τετραετίας

Στη συνέχεια της παρουσίασης αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησής τους αν ανανεωθεί η θητεία της.

  • Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ, αύξηση επενδύσεων κατά 70%, μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2030, μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027, αύξηση μεριδίου μεταποίησης, με εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027, 12μηνη τουριστική περίοδος με έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών.
  • Αδιαπραγμάτευτος στόχος 25% αύξηση των μισθών μέσα στην τετραετία, να πάει στα 1500 ευρώ ο μέσος μισθός μέσα στην τετραετία και στα 950 ευρώ τουλάχιστον ο κατώτατος μισθός.
  • Νέες αυξήσεις στις συντάξεις της τάξης του 3-4% την 1/1/2024.

«Θα έχουμε αύξηση των μισθών για πρώτη φορά μετά από χρόνια των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1/1/2024 με συνολική επιβάρυνση 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μόνο για τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και εντατικοί έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας», πρόσθεσε ακόμα.

Φορολογικές παρεμβάσεις

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στις φορολογικές παρεμβάσεις. Υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω μείωσης φορολογικών συντελεστών.

«Το τέλος επιτηδεύματος εντός της τετραετίας θα έχει πλήρως καταργηθεί. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά», ανέφερε στο σημείο αυτό.

«Μειώνουμε σε πρώτη φάση κατά μία επιπλέον μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές για να μειώσουμε τη φορολόγηση στην εργασία και από 1/1/2025 μειώνουμε τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά», πρόσθεσε.

Ανέφερε 10 έργα ενδεικτικά που μέσα στην επόμενη τετραετία, είτε θα έχουν ολοκληρωθεί, είτε θα βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης ξεχωρίζοντας το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η Κοινωνική Ελλάδα

Περνώντας στον άξονα της Κοινωνικής Ελλάδας μίλησε για πολιτικές που έχουν να κάνουν με την Παιδεία, με την Υγεία, με την Κοινωνική Συνοχή.

Αναφέρθηκε αρχικά στην επιχείρηση «Ελευθερία» που όπως είπε είναι μια εικόνα από το μέλλον. Αυτή την εικόνα θέλουμε σε ολόκληρο το ΕΣΥ είπε και μίλησε στη συνέχεια για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, μέσω του myHealth, που θα είναι ολοκληρωμένος στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στον περιορισμό των βοηθητικών κλινών αλλά και στην αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Εκσυγχρονισμός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και δραστική ανακαίνιση και των 156 κέντρων υγείας της χώρας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δημιουργία παραπάνω από 300 μονάδων τηλεϊατρικής και μείωση του χρόνου αναμονής για τις ιατρικές πράξεις.

Νέα μέρα για την Παιδεία

Η Παιδεία ήταν ο επόμενος τομέας και ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις τάξεις του μέλλοντος όπως είπε με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων.

Την επόμενη τετραετία υλοποίηση σημαντικής δέσμης θεσμικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν αυτή την τετραετία.

Χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.

Έδειξε φωτογραφία από το σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είπε ότι έτσι θέλουμε να είναι όλα τα δημόσιά μας πανεπιστήμια. Εξωστρέφεια και ποιοτικές σπουδές με σύνδεση των σπουδών με την εργασία και τη βιομηχανική παραγωγή.

Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι το 2025 θα λειτουργεί Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με αποφοίτους ΑΕΙ.

Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

Ο επόμενος άξονας που ανέλυσε ήταν η Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα.

«Αν μία κυβέρνηση έχει αξιοπιστία όταν μιλάει για ψηφιακές πολιτικές, αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε την πραγματική σημασία της εφαρμογής της ψηφιοποίησης και τόνισε ότι με προγραμματισμό και πολλή δουλειά, σήμερα μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις σε δύο μήνες.

Αυτό είναι το πρότυπο για όλο το δημόσιο. Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του κράτους μέσα στην επόμενη τετρατετία.

Ακολούθως ανέπτυξε τη σημασία της αιολικής ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας παράγει σχεδόν το 50% της ενέργειάς της από τον ήλιο και τον άνεμο τονίζοντας ότι είμαστε πρωταγωνιστές στον κόσμο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Σκοπός μας είναι να φθάσουμε στο 80% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τετραετία.

Μίλησε στο σημείο αυτό την πρωτοβουλία Greco Islands. Αυτό πρέπει να είναι το μοντέλο για όλα τα ελληνικά νησιά.

Πιο συγκεκριμένα:

– Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κράτους στο gov.gr

– Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet

– Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027

– Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέσω προγραμμάτων “Εξοικονομώ”, “Αλλάζω θερμοσίφωνα” και “φωτοβολταϊκά στέγης”

– 80% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

– Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκατ. δένδρα

– Πρόγραμμα GR-ECO islands

Δίκαιη Ελλάδα

Ο επόμενος άξονας «Δίκαιη Ελλάδα» δεν περιλαμβάνει μόνο τον τομέα της Δικαιοσύνης, αλλά και σημαίνει μία Ελλάδα η οποία δεν αφήνει κανέναν πίσω και δίνει ίσες ευκαιρίες κυρίως σε εκείνους που χρειάζονται την κρατική φροντίδα περισσότερο από άλλους, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «προσωπικός βοηθός» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στη βία κατά των γυναικών και τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Στη συνέχεια μίλησε για την Εθνική Στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ και το δικαίωμα αιμοδοσίας, ειδικά προγράμματα απασχόλησης για τους τρανς, ειδικές δράσεις για την προστασία των φορέων του HIV κ.α.

Επεσήμανε, όμως, ότι η Δικαιοσύνη αυτή καθαυτή είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας καθυστερήσεων και στόχος είναι εντός της τετραετίας να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο δηλαδή λιγότερες από 500 ημέρες για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Κι εδώ ρόλο θα παίξει η ψηφιακή δικαιοσύνη και ο νέος δικαστικός χάρτης.

Αναφέρθηκε ακόμη στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr