Μητσοτάκης ΕΛΚ

Μία πρόγευση της παρέμβασης που να κάνει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε έδωσε ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην τουρκική συμπεριφορά, τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών, που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.

Προσχηματική η απόσυρση του Oruc Reis

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών και πρόσθεσε :

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία».

Eπανέλαβε, δε,  ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση», ξεκαθάρισε.

Να “παγώσουν” οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία

Όπως ήταν αναμενόμενο, επανέλαβε την ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, λέγοντας ότι δεν γίνεται τα κράτη-μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία, όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών-μελών.

Τέλος,  έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.

Πηγή: economico.gr