Μητσοτάκης: «Σε ποιούς στόχους δίνω άμεση προτεραιότητα»

Τους κυβερνητικούς στόχους για τους επόμενους δώδεκα μήνες παρουσίασε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής που εκλέχθηκε στο 14ο Συνέδριο του κόμματος την περασμένη Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός -ο οποίος πρότεινε την επιλογή του Π.Μαρινάκη για την θέση του γραμματέα της Π.Ε- χαρακτήρισε ως “πολύ σημαντικούς στόχους” στο άμεσο μέλλον για την κυβέρνηση,

  • την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας,
  • την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας,
  • την ανάταξη της Υγείας και κυρίως της πρωτοβάθμιας φροντίδας,
  • την ανάταξη της οικονομίας.

Τι θα πώ στον Μπάιντεν

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ και την συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Μπάϊντεν, και είπε ότι το μήνυμα που θα μεταφέρει θα είναι ενίσχυση της Ελλάδας γεωπολιτικά, αμυντικά, και οικονομικά τα τελευταία τρία χρόνια.

“Το κύρος της χώρας μας είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν τον Ιούλιο του 2019, όταν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε την διακυβέρνηση του τόπου.

Και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρω στην επίσημη επίσκεψη την οποία θα κάνω στη Ουάσιγκτον, όπου τη Δευτέρα θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω και να συζητήσω εκτενώς με τον Πρόεδρο Μπάιντεν ” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

ΕΝΦΙΑ: Πραγματοποιήσαμε αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί

Ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα στελέχη της Π.Ε. αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική πολιτική κάνοντας αναφορές στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2022 όπου όπως είπε “οι πολίτες διαπίστωσαν αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί: 8 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν φέτος χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από ό,τι πλήρωσαν πέρυσι”.

“Πόσο χαμηλότερο συνολικά; 380 εκατομμύρια ευρώ. 380 εκατομμύρια λιγότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι Έλληνες το ’22 σε σχέση με το ’21 και 1 δισ. ευρώ λιγότερο σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2018” είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Είναι κι αυτή μια έμπρακτη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος σε μια εποχή που ολόκληρος ο κόσμος, ολόκληρη η Ευρώπη, καλείται να παλέψει με το «φάντασμα» του υψηλού πληθωρισμού. Ένας πληθωρισμός ο οποίος, θέλω να το ξαναπώ, είναι αποκλειστικά εισαγόμενος. Οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την έξαρση των τιμών ενέργειας και ειδικά την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου”.

Αυξήσεις: “Ακούσαμε την κοινωνία”

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνηση άκουσε την κοινωνία και παρενέβη στο θέμα της τιμής της ενέργειας, ενώ σημείωσε ότι δεν δίστασε να παραδεχθεί αδυναμίες και να τις διορθώσει:

Ακούσαμε την κοινωνία και διαπιστώσαμε πράγματι ότι οι παρεμβάσεις τις οποίες είχαμε κάνει για να περιορίσουμε την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κάλυπταν μεν τα νοικοκυριά τα οποία είχαν χαμηλές καταναλώσεις, δεν κάλυπταν όμως τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

Ένα νοικοκυριό με μια μέση κατανάλωση το οποίο μπορεί να χρησιμοποιούσε παραπάνω κλιματιστικό ή ηλεκτρική θερμάστρα για να περάσει, για να βγάλει πέρα, έναν δύσκολο χειμώνα, είδε πολύ απότομες, αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Και είχαμε το θάρρος να πούμε ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί. Και το διορθώνουμε. Με μία παρέμβαση η οποία θα επιστρέψει στους λογαριασμούς των πολιτών το 60% της αύξησης με την οποία επιβαρύνθηκαν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι όποιος λέει ότι μπορεί να κρατήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκεί που ήταν το 2020, λέει ψέματα.

“Καμία χώρα δεν είναι σε θέση να το κάνει. Όμως η παρέμβασή μας είναι τολμηρή και κάνει ένα οξύ πρόβλημα διαχειρίσιμο. Και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες γραμμές άμυνας – στήριξης του διαθέσιου εισοδήματος θα επαναφέρει τον ισολογισμό των νοικοκυριών σε μία κατάσταση ισορροπίας” είπε συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης.

Το τελευταίο χαρτί του κ. Τσίπρα

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση εκτίμησε ότι θα οξύνει τους τόνους, και “θα παίξει το τελευταίο της χαρτί, διαστρεβλώνοντας τα πάντα, επενδύοντας σε ψεύδη και πολώνοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό το πολιτικό κλίμα”.

Παράλληλα είπε:

“Σήμερα, είδα τον κ. Τσίπρα να απευθύνεται σε κάποια κυρία σε μία περιοδεία την οποία έκανε στη Θεσσαλονίκη και της είπε «ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε». Πράγματι, έκλαιγαν οι συνταξιούχοι το 2015 έξω από τα ΑΤΜ. Και ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα που σε κάθε ευκαιρία μας θυμίζει τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε προς τα μέλη της ΠΕ ότι “εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να εμπλακούμε στην τοξικότητα και στην χυδαιότητα των πολιτικών μας αντιπάλων” και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ θα επιμείνει στην ευπρέπεια του λόγου της και στην ισχύ των επιχειρημάτων της.

“Θα μιλάμε με στοιχεία, με νούμερα και με το έργο το οποίο έχουμε παράξει όλους αυτούς τους 33 μήνες, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε” είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr