Μητσοτάκης Βουλή

Τομή στον χρόνο και στην μακρά ιστορία της Ευρώπης χαρακτήρισε αυτό που συντελείται στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη βουλή, στην οποία θα αναλυθούν όλες οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και η Ρωσία ανατρέπει παγιωμένες ιστορικές και εδαφικές πραγματικότητες. Αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς. Έχει χιλιάδες αθώα θύματα ανάμεσά τους και Έλληνες στην Μαριούπολη. Με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας εισβάλλει σε μια άλλη, σημείωσε.

Βάναυση εισβολή 

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για ωμή και βίαιη προβολή ισχύος και ο αγώνας εναντίον της γίνεται για την προάσπιση της ελευθερίας.

«Αυτή η βάναυση εισβολή συντελείται στο όνομα του Ρωσικού λαού και με πρόσχημα την αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας. Μια εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Μια ρήξη που επιδιώκει μια λήξη της περιόδου ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη.

Κατηγόρησε την Ρωσία ότι θέλει να αλλάξει την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Εισερχόμαστε σε μια άλλη ιστορική εποχή αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους έχουμε ξορκίσει».

«Ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μιας χώρας να μας λέει ότι ίσως να είναι η τελευταία φορά που μας μιλάει», είπε αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής και στο τι άλλαξε στην στάση των χωρών της ΕΕ.

Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε έναν ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα 

«Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των ιστορικών μας βιωμάτων. Είμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα», τόνισε. «Είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στην ισοτιμία και την διεθνή νομιμότητα.

Είμαστε ένας λαός που ζει με την ανοικτή πληγή της Κύπρου και δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε έναν ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας είπε ότι «η δική μας πατρίδα θρηνεί ήδη θύματα ομογενείς μας για να αρκείται σε λίγα απλοϊκά ειρηνιστικά συνθήματα που ταυτίζουν θύτες και θύματα. Αν το ότι οι ομογενείς μας δεν ζουν πια το αναγνωρίζει ο Πρόεδρος Μακρόν δεν γίνεται να μην το αναγνωρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα».

Η αλήθεια αποδείχθηκε πιο ισχυρή από την προπαγάνδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι πλέον αναμετρώνται η προοδευτική δύναμη και δράση με ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Μίλησε για σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση. Στην Ουκρανία, η αλήθεια αποδείχθηκε πιο ισχυρή από την προπαγάνδα, κάτι που υποτίμησε και ο Ρώσος ηγέτες.

Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, είμαστε η σκοτεινή Ήπειρος του 20ου αιώνα. Η ΕΕ γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου για να μην έχει καμία χώρα ξανά αυτοκρατορικές φιλοδοξίες.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, είπε ότι αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού και η απαγόρευση εξαγωγών θα υπονομεύσει τον ενεργειακό τομέα της.

Τεράστιο πλήγμα οι κυρώσεις 

Χαρακτήρισε τις κυρώσεις τεράστιο πλήγμα. Είναι το μεγαλύτερο πακέτο που επιβλήθηκε ποτέ από την ΕΕ. Ισως δεν έχει την άμεση ισχύ ενός βομβαρδισμού αλλά τέτοιες ενέργειες αφυπνίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την άυλη δύναμη της Δημοκρατίας. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. Για την στάση που έπρεπε να τηρήσουμε απαντούν τα λόγια του Βενιζέλου στον γερμανό πρέσβη όταν του ζήτησε να υπαναχωρήσουμε από την συμμαχία με την Σερβία:

«Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία». Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας. Είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα μάχεται όπως μπορεί με σπουδαία δουλειά από το υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά.

Το κάνει η Γερμανία, η Σουηδία και η Πορτογαλία και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν την ζωή τους από ρωσικές βόμβες; αναρωτήθηκε.

Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μια χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αν χρειαστεί βοήθεια από τον ελέυθερο κόσμο;

Με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αλληλεγγύη, αν χρειαστεί;

«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα στην Ουκρανία, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο -αν ο μη γένοιτο χρειαστεί- αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;» αναρωτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης κάνοντας έμμεση αναφορά στην τουρκική απειλή εναντίον της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη συζήτηση περί βουτύρου και κανονιών με την οποία κάποια έμαθαν να σκέπτονται» και μνημόνευσε την αφύπνιση των Ευρωπαίων ηγετών αλλά και την εξελισσόμενη προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale και την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για αγορά φρεγατών Β[email protected]

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι είναι ώριμο το αίτημά μας να ενταχθεί στην συζήτηση για το επόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Η άμυνα είναι επένδυση για την ασφάλεια και την ευημερία, τόνισε.

«Όταν χτυπούν τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι να σκεφτούν τη θέση τους για Rafale και φρεγάτες» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς όμως να κατονομάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν τις υπερψήφισε.

Το ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία 

«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Τουρκία.
«Εις ό,τι αφορά την Ρωσία, αυτή την μεγάλη χώρα» συνέχισε ο πρωθυπουργός «να σταματήσει τον πόλεμο τώρα».

«Έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχθεί ουκρανούς πρόσφυγες»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, τα καραβάνια των προσφύγων στην Ουκρανία που εγκαταλείπουν αρκετές πόλεις της χώρας για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου.

«Είμαστε και έτοιμοι να υποδεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες και καλώ τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλα μέτωπα να το κάνουν και τώρα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως είμαστε ακόμα έτοιμοι και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε υβριδικές ή κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.

Η Ευρώπη έχει υποχρέωση να στηρίξεις τους πολίτες της απέναντι στην ενεργειακή κρίση 

Αναφερόμενος στην ενεργειακή διάσταση της κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν αποκλείεται ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας. Σημείωσε πάντως ότι συμφωνήθηκε ότι αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα για την υπεράσπιση των αξιών της Ευρώπης. Σε εθνικό επίπεδο κινούμαστε ήδη υποστηρικτικά με πάνω από 2 δισ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μέριμνα υπάρχει, είπε, και για τα αποθέματα φυσικού αερίου και οι εταιρείες έχουν κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων LNG. Ο αγωγός ΤΑΠ στην Β. Ελλάδα μπορεί να δεχθεί και άλλα φορτία και μονάδες σε όλη την χώρα μπορούν να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα επεξεργαστεί σχέδιο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω ενός κοινού ταμείου. «

Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει την δύναμη πυρός της και να στηρίξει τους πολίτες της. Σε βάθος χρόνου η μόνη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και τους υδρογονάνθρακες», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr