Με την ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα  ξεκίνησε η συζήτηση στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης  ξεκίνησε την ομιλία του με τον δικό του αποχαιρετισμό στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη για τον οποίο είπε ότι «ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής ακόμα και με τα λόγια που μας αποχαιρέτησε».

“Είναι μια στενάχωρη ημέρα η σημερινή και θα ήθελα να εκφράσω την θλίψη μου για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδριυ Νικολαΐδη. Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής της έδωσε νόημα και με τα λόγια που είπε φεύγοντας από αυτή. Ήταν ένας υπέροχος αθλητής και ένας καλός οικογενειάρχης ένας άξιος αντίπαλος. Τα θερμά μου συλλυπητήρια», είπε ο πρωθυπουργός.

Η ακρίβεια έχει όνομα και είναι ο εκβιασμός Πούτιν 

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι ήθελε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση τις αλήθειες και τα ψέματα. Το παράδοξο, είπε, είναι ότι δεν διαφωνούμε στις διαπιστώσεις. Οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία των επιχειρήσεων πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις, είπε.

Στο κείμενο της ερώτησης χωρέσατε τρία ερωτήματα που καταλήγουν σε δυο αμήχανα συμπεράσματα. Στις 474 λέξεις δεν βρήκατε ούτε μια για να καταδικάσετε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν κάποιος δεν γνώριζε τι συμβαίνει στον κόσμο θα νόμιζε ότι η ακρίβεια οφείλεται σε σκοτεινές δυνάμεις.

Θα περίμενα, συνέχισε, έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικες διακηρύξεις περί ειρήνης που εξισώνουν τον επιτιθέμενο και τον αμυνομενο όχι για εθνικούς λόγους μια σαφή καταδίκη του κ. Πούτιν.

Η ακρίβεια συνεπώς, συνέχισε, έχει όνομα και είναι η εκβιαστική κρίση των ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης. Όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα συνορα με το φυσικο αέριο πιέζει και σκοτώνει την ευημερία των πολιτών.

Θα μας κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει η κρίση 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι και αυτή η κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στους 3 αυθαίρετους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα με τους οποίους είπε προσπαθεί να δημιουργήσει εθνικούς υπευθυνους για διεθνή προβλήματα.

Του καταλόγισε ότι από τους πίνακες επιλέγει αυτούς που τον συμφέρουν. Όντως, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο αλλά υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν πληθωρισμό άνω του 15%.

Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις, είπε ο πρωθυπουργός.

Ψέματα και παραχάραξη της αλήθειας 

Κατηγόρησε τον Αλέξη Tσίπρα για ψέματα και παραχάραξη της αλήθειας και σχολιάζοντας την επιμονή Τσίπρα στο Ιβηρικό μοντέλο, είπε ότι αν το εφαρμόζαμε θα ήταν υψηλότερες οι τιμές και η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλό θα ήταν να είστε καλύτερα ενημερωμένος, είπε και μην αφήνετε να πλανιώνται σε αυτή την αίθουσα εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Απαντώντας για τα υπερκέρδη και την κερδοσκοπία, θύμισε ότι πρώτος ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη φορολόγησης των εσόδων βάσει τον υπολογισμών της ΡΑΕ.

Αποφεύγετε να μιλήσετε για το γεγονός ότι η χώρα μας πρώτη από τον Ιούλιο έχει μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων από τις εταιρείες ενέργειας. έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε 3 μήνες. Και αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Κομισιόν και γίνεται υποχρεωτικό για όλες τις χώρες, άρα κάτι καλό κάναμε.

«Τα κράτη πιο γρήγορα να χαράξουν το δικό τους ενεργειακό δρόμο προς φθηνότερες και καθαρότερες ΑΠΕ, μακριά από εξαρτήσεις απρόβλεπτων και όπως φάνηκε επικίνδυνων προμηθευτών» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, τονίζοντας πως ήταν πολύ σημαντικό ότι την προηγούμενη Παρασκευή, για πρώτη φορά για αρκετές ώρες, όλη η ενέργεια που καταναλώθηκε στην Ελλάδα παρήχθη από ΑΠΕ.

Τρεις αυθαίρετοι ισχυρισμοί Τσίπρα 

«Μίλησα για τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραχαράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια» ανάφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%. Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα και στήριξη του εισοδήματος.

Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις ευρώ. Μιλήσατε για την ενέργεια. παρουσιάσατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Να δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Μαζί με ΦΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2022, Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα.

Μαδρίτη, 42 και το περιβόητο ιβηρικό μοντέλο το οποίο διαφημίζετε. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο ντίζελ κίνησης 

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο ντίζελ κίνησης λέγοντας: «Το ντίζελ μας απασχολεί και θα το εξετάσουμε».

«Ουδέποτε εγώ ή οποιοδήποτε στέλεχος της κυβέρνησης ισχυριστήκαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση. Προσπαθούμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περιορίσουμε με δικαιοσύνη τις δραστικές αρνητικές συνέπειες αυτής της παγκόσμιας κρίσης και το κάνουμε με μέτρα στοχευμένα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα. Μίλησα εκτενώς για τα ζητήματα του κόστους ενέργειας. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκ. ευρώ στους καταναλωτές καλύπτοντας τις μεγάλες αυξήσεις, υλοποιήσαμε το fuel pass, ενισχύθηκαν αγρότες» συνέχισε και συμπλήρωσε:

«Είμαστε το κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών. Κάναμε ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην Ευρώπη».

Αν εφαρμόζαμε το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε σε έναν μήνα 

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «Τα 2/3 των ενισχύσεων προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο τιμολόγησης από τις εταιρείες, έχουμε δυνατότητα να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε πρόσθετα έσοδα.

Είναι η δυναμική ανάπτυξη που μας δίνει πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά.

Οι λύσεις που εσείς προτείνετε μας οδηγούν εκεί. Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα. Δεν θα συμβεί γιατί ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί πάλι τη ΝΔ και για αυτό έχετε την άνεση να τάζετε ό,τι θέλετε. Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη με νέους φόρους. Θα περίμενα ότι είστε πια σε θέση να διακρίνετε μεταξύ φορολογίας και εσόδων».

Τσίπρας : Η ακρίβεια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις 

Την βαθύτατη οδύνη του αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη εξέφρασε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το θέμα της ακρίβειας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με προπαγάνδα αποκρύπτει όλα όσα συμβαίνουν στ’ αλήθεια. Είπε ακόμα ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης.

«Η ακρίβεια κ. Μητσοτάκη έχει το όνομά σας αφού οι οικονομικοί δείκτες είναι οι χειρότεροι στην Ευρώπη αλλά και γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος να την καταλάβετε και να συναισθανθείτε τι σημαίνουν οι επιπτώσεις της», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η ακρίβεια έχει το όνομά σας 

Δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει για μια οικογένεια με δυο εργαζόμενους να μην μπορεί να βγάλει ούτε τις πρώτες 15 ημέρες με τους μισθούς τους.

Αλλά και γιατί «είστε ο πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε», «να νιώσετε» τι μπορεί να σημαίνει μια οικογένεια που ζει με μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ να χρειάζεται δυο κατώτατους μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα, τι μπορεί να σημαίνει για μια οικογένεια με δυο εργαζόμενους να μη μπορεί να βγάλει τα μέσα του μήνα, τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα να σκέφτεται να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλαδικές για να μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, τι μπορεί να σημαίνει για έναν πατέρα να σκέφτεται ότι φέτος δε θα μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο για τη θέρμανση ή για έναν κτηνοτρόφο, που ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του αγροτικού ισοδυναμεί με όσα θα βγάλει αν πουλήσει πάνω από 140 κιλά γάλα.

Φύλακας – άγγελος της αισχροκέρδειας 

«Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας», είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαπράττει διπλό σφάλμα όταν παρουσιάζει «μια ειδυλλιακή κατάσταση δήθεν επιτυχίας στη διαχείριση της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης» και πως το ίδιο έκανε και στη διαχείριση της πανδημίας αλλά «διαψεύστηκαν από τους επιστήμονες».

«Καμαρώνατε επί μήνες ότι τα πάμε περίφημα και ότι από αυτό το βήμα μας λέγατε ότι δεν έχει καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ από όσους εντός ΜΕΘ».

«Ο πρωθυπουργός έχει άλλες παραστάσεις από την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά. Πολλοί κατανοούν αυτή την πραγματικότητα αλλά ο κ. Μητσοτάκης όχι, τόνισε και τον κατηγόρησε ότι παρουσιάζει μια ειδυλλιακή εικόνα.

Την ίδια ειδυλλιακή εικόνα μας παρουσιάζατε και για την διαχείριση της πανδημίας, με ψέματα και με προπαγάνδα που οι ίδιοι οι επιστήμονες ήρθαν να διαψεύσουν με πάταγο. Είμαστε η χώρα με τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων ανα εκατομμύριο κατοίκων χειρότερη από την Βραζιλία του Μπολσονάρο».

Πηγή: economico.gr