Στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία την επόμενη μέρα των τουρκικών εκλογών αναφέρεται σε μεγάλο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στο Associated Press, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, θα τείνει «χείρα φιλίας» σε όποιον εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας, και συμπληρώνει ωστόσο, πως «δεν είμαι αφελής, γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».

Όπως σημειώνει το ΑΡ, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν χαμηλό επίπεδο με Τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ αλλων, να δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν σε ελληνικά νησιά.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες», προσθέτει και σημειώνει ότι: «Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επιθετικά».

Για το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν πιο κοντά μετά τους σεισμούς ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Είναι κρίμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε είναι γραφτό να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης». Όμως, τόνισε, ότι οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση λέει κάθε λίγο και λιγάκι ότι θα έρθει νύχτα στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης».

Σχετικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή κυβέρνηση, και κατά προτίμηση χρειαζόμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση».

Μεταξύ άλλων, μίλησε και για το μεταναστευτικό τονίζοντας: «Θα χτίσουμε τον φράχτη μας στα βόρεια σύνορά μας. Και πάλι, θέλω να το καταστήσω πολύ σαφές: δεν απολογούμαι γι’ αυτό. Αντιστρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοιχτών θυρών, η οποία οδήγησε στο να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Στο κλείσιμο της συνέντευξής του στο Associated Press και στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελλάδας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα είμαι πολύ, πολύ ωμός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να εφαρμόσει έστω και ένα κλάσμα από αυτά που εχει πει θα οδηγήσει σε υποβάθμιση την οικονομία μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr